Palats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder palats, varianter, uttal och böjningar av palats

Palats synonym, annat ord för palats, vad betyder palats, förklaring, uttal och böjningar av palats.

Synonym till palats

Vad betyder och hur uttalas palats

Palats uttalas palats [-lat´s] och är ett substantiv -et; pl. palats.

Palats betyder:

Ordformer av palats

Singular

palats
obestämd grundform
palats
obestämd genitiv
palatset
bestämd grundform
palatsets
bestämd genitiv

Plural

palats
obestämd grundform
palats
obestämd genitiv
palatsen
bestämd grundform
palatsens
bestämd genitiv

Palats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Palats på Engelska

  • palace - palatial bank building

Hur används ordet palats

  1. Inkariket är känt för sina anläggningar: tempel, palats, fästningar, terrasserade sluttningar, breda vägar för militärens behov, akvedukter (vattenledningssystem) och andra offentliga byggnadsverk. (källa)
  2. Amanaman är en Amaninier, därav hans namn. Hans kropp är mörkgrön och gulfärgad, hans armar och händer är stora medan hans ben inte är så stora. Amanaman är en så kallad huvudjägare, det vill säga han samlar sina offers dödskallar och hänger dem på sin stav som troféer. En längre tid tillbringade han i Jabba the Hutts palats, men han följde ej med på avrättningen av Luke Skywalker, Han Solo och Chewbacca. (källa)
  3. Kandelaberns delar var foten, vanligen bildad av tre djurfötter (ofta lejontassar), det långa skaftet, vilket i de flesta fall var räfflat, samt krönet, upptill format som en flat skål. Under den romerska kejsartiden tillverkades mycket konstfulla lyxkandelabrar av ädla metaller i form av akantusstånd, murgröneomlindade stammar med blomkalkar eller vaser överst, karyatidfigurer m.m. Ofta lät man pelarskaftet dela sig till armar, från vilka lampor hängde ned i fina kedjor. Ett sådant ljusställ kallades hos romarna lychnuchus (av grekiskans lychnuchos, "ljusstake"). Tempel, palats och offentliga bad pryddes rikligt med kandelabrar. (källa)
  4. En karavanseraj, (turkiska: karvansary, persiska كاروانسرا, i arabisktalande länder kallad khan eller funduq) var ett värdshus och ett härbärge för karavaner av köpmän. Karavanserajerna var viktiga centra för utbyte av varor och information längs handelsvägarna i Asien, Afrika och Sydöstra Europa, speciellt längs Sidenvägen. Ordet seraj är av persisk uppkomst (سرا), och betyder «beboelig eller «palats. (källa)
  5. Permanenta byggnader avsedda för bostadsändamål (flerbostadshus, villa, småhus, palats, slott, stuga). (källa)
  6. Från 1900 f.Kr. byggdes de stora palatsen vid Knossos, Faistos och Malia. Runt 1700 f.Kr. utvecklades en skrift som nu kallas linear A. Denna har aldrig blivit dechiffrerad. Vid 1700 f.Kr. förstördes palatsen, troligen av en jordbävning, men byggdes upp igen, denna gång ännu större och mer arkitektoniskt utvecklade. Även städerna och byarna återuppbyggdes och handeln blomstrade. (källa)
  7. Genom historien har härskare låtit bygga palats och villor som legat avsides i vacker natur där de tillbringat kortare tider, borta från plikter och stridigheter, i avskildhet och med nöjen. I Europa blev denna typ av hus, som kom att kallas lustslott, mycket populära på 1600- och 1700-talen. Det började i Frankrike där adelsmän och monarker under 1600-talet lät bygga sig "maison de plaisance" i tidstypisk barock- och rokokostil. Modet spred sig snart över hela Europa och levde vidare under 1700-talets klassicistiska epok och fortsatte in i romantiken. (källa)
  8. Jakob De la Gardie dog 1652 och hans änka, Ebba Brahe, flyttade till Louis De Geers palats på Götgatan, uppfört två år tidigare av Louis de Geer. Makalös, liksom de omfattande egendomarna i Sverige och Finland ärvdes av sonen Magnus Gabriel De la Gardie, vars byggverksamhet och intresse för konst och litteratur kostade honom enorma summor. År 1684 drabbades han av reduktionen och merparten av hans slott och gods drogs in utom Venngarn, där han dog 1686. (källa)
  9. Malmgårdarna i Stockholm var i allmänhet praktfulla och liknade herrgårdar på landsbygden. Malmgården erbjöd den bekvämlighet och det utrymme, som de mäktiga adelsfamiljerna vant sig vid i sina slott och som endast stod ett fåtal till buds. I äldre handlingar användes benämningen "trädgårdar", från 1600-talets mitt möter namnet "malmgård". Det blev snart en modesak att äga sådana malmgårdar, och de skulle helst uppföras på norra malmen (Norrmalm). Men även på södra malmen (Södermalm) fanns många trädgårdstomter. En bland de första mera storartade anläggningarna där blev det palats med tillhörande trädgård, terrasser och springbrunnar, som Jakob De la Gardies änkegrevinna Ebba Brahe uppförde mot slutet av 1650-talet är Ebba Brahes malmgård. En liten återstod av den Hårlemanska malmgården på Norrmalm finns i Centralbadsparken vid Drottninggatan. (källa)
  10. Den arkeologiska upptäckten av minoernas kultur gjordes främst av den brittiske arkeologen sir Arthur Evans i början av 1900-talet. Han inledde utgrävningar av Knossos år 1900 och gjorde spektakulära fynd av ett stort palats med målade fresker och vacker keramik. Evans uppkallade kulturen efter en mytologisk kung av Kreta till den minoiska kulturen och folket som levde där till minoer. Kung Minos av Kreta upprättade enligt den grekiska historikern Herodotos ett rikt sjövälde. Under efterkrigstiden har även svenska arkeologer deltagit i utgrävningar och studier av den minoiska kulturen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.