Parasitstekel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder parasitstekel, varianter, uttal och böjningar av parasitstekel

Parasitstekel synonym, annat ord för parasitstekel, vad betyder parasitstekel, förklaring, uttal och böjningar av parasitstekel.

Vad betyder och hur uttalas parasitstekel

Parasitstekel uttalas para|sit|stekel och är ett substantiv.

Ordformer av parasitstekel

Singular

parasitstekel
obestämd grundform
parasitstekels
obestämd genitiv
parasitstekeln
bestämd grundform
parasitstekelns
bestämd genitiv

Plural

parasitsteklar
obestämd grundform
parasitsteklars
obestämd genitiv
parasitsteklarna
bestämd grundform
parasitsteklarnas
bestämd genitiv

Parasitstekel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet parasitstekel

  1. Mellankroppens leder är fast förenade med varandra, men däremot är frambröstet, där frambenen har sitt fäste, rörligt förenat med den lilla ryggskölden, varigenom frambenen får en högre grad av frihet i sina rörelser än hos andra insekter. Frambenen är utrustade med en mycket använd putsningsapparat för antennerna, bildad av den vanligen kamformiga sporren i spetsen av skenbenen och den med kamtänder försedd första fotleden. Oftast har steklarna två par flygvingar. Framvingarna är tydlig längre än de bakre, som i utspänt tillstånd med små hakar fasthålls vid de främre. I vilande tillstånd läggs vingarna platt över varandra längs ryggen. Sällan veckas de ihop på längden såsom hos getingarna. Stundom saknas vingar alldeles, såsom hos myrornas arbetare, hos spindelsteklarnas honor samt hos åtskilliga parasitsteklar. (källa)
  2. Arbetet vid Skogshögskolan fortsatte fram till år 1971 då han fick en tjänst inom zoologisk taxonomi för Naturvetenskapliga forskningsrådet. Hedqvist kom genom den tjänsten, som var lokaliserad till Naturhistoriska Riksmuseet, att arbeta med inriktning mot klassificering av parasitsteklar. Det var en tjänst som Hedqvist behöll till pensioneringen år 1984. (källa)
  3. Parasitoider lägger sina ägg på eller i kroppen av ett värddjur, vilket sedan används som föda för att utveckla larver. Värden dör slutligen. De flesta insektsparasitoider är steklar eller flugor, och de har oftast ett relativt snävt värdspektrum. Parasitsteklar används inom alla typer av biologisk bekämpning. De är den vanligaste gruppen inom klassisk biologisk bekämpning, de används i tillsättande biologisk bekämpning både i växthus och utomhus, och de kan gynnas genom bevarande biologisk bekämpning exempelvis genom att plantera nektarproducerande växter, eller genom att bevara deras övervintringsplatser. Viktiga parasitoider för biologisk bekämpning finns bland annat inom stekelfamiljerna bracksteklar, glanssteklar och i överfamiljen Ichneumonidea. Bland flugorna finns flera viktiga parasitoider inom familjen Tachinidae. (källa)
  4. Bladlöss blir vanligen cirka 2 till 3 millimeter stora och lever av att suga näring ur växter. De är till exempel gröna eller nästan svarta och har en päronformad kropp med tre par ben. De har en lång snabel, långa bakåtliggande spröt samt två rörformade utväxter på bakdelen vilka utsöndrar en söt vätska, ibland kallad honungsdagg, som är tilltalande för många insekter. Vissa arter av myror utnyttjar bladlössen som boskap och mjölkar dem på denna vätska. Bladlössen får i gengäld skydd mot insekter som lever på rov, till exempel nyckelpigor, sländor, parasitsteklar och bladluslejon (larver av guldögonsländor) , vilka har bladlöss till föda. (källa)
  5. Liksom en del arter parasitsteklar och parasitflugor, vilkas larver lever inuti nunnelarverna och förhindra deras utveckling till fjäril, är toppsjukan den viktigaste faktor, som begränsar och gör slut på en härjning. (källa)
  6. Trialeurodes vaporariorum - den allmänna växthusmjöllusen - en av cirka 15 i Sverige förekommande arter - är en svår skadegörare på bland annat tomatplantor i växthus. Den bekämpas med gott resultat biologiskt med hjälp av parasitstekeln Encarsia formosa. (källa)
  7. Parasitoida steklar har ofta unika livscykler. Inom en familj, Trigonalidae, lägger honorna ägg i små fickor som de skär i kanten av blad med sitt äggläggningsrör. En larv som äter på dessa blad kan omedvetet komma att svälja några av äggen, som, när de kommer till larvens tarm, kläcks och stekellarven borrar sig sedan genom tarmväggen ut i kroppshålan. Senare söker de efter andra parasitoida larver som de attackerar och livnär sig på. När ägg av vissa trigonalider väl är i en fjärilslarv eller växtstekellarv, måste denna värd i sin tur bli fångad av en social stekel som tar sitt byte med till sitt bo matar sin avkomma med larven, Därefter kläcks trigonalidens ägg och trigonalidlarven livnär sig sedan på den sociala stekelns avkomma. Ett annat exempel är den parasitstekel som parasiterar på fjärilen Phengaris rebeli. Stekeln letar, med hjälp av luktsinnet, upp bon av myror av släktet Myrmica som redan parasiterats av fjärilens larver och lägger sina ägg i dessa larver. När väl stekellarverna kläcks kalasar de på den döda fjärilslarven. (källa)
  8. För att bekämpa rapsbaggar kan konventionella fält besprutas med insekticider som pyretroider eller neonikotinoider. Det är dock viktigt att följa bekämpningsrekommendationer och att inte bekämpa sent under säsongen då man kan skada nyttodjur, t.ex. parasitsteklar, som naturligt kontrollerar skalbaggarna. Man bör inte heller odla oljeväxter för ofta eftersom populationen uppförökas och blir ett stort problem. Om det finns ogräs som tillhör familjen korsblommiga växter ska dessa bekämpas för att inte hålla rapsbaggarna vid liv i fältet. Reducerad jordbearbetning kan ha en effekt på rapsbaggarna då det gynnar dess naturliga fiender. (källa)
  9. Fästingar har många naturliga fiender. Man har kunnat konstatera att parasitsteklar, skalbaggar (bland annat jordlöpare och kortvingar), enkelfotingar, fåglar, spindlar (bland andra vargspindlar) och myror (bland andra ettermyror) äter fästingar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.