Partiorgan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder partiorgan, varianter, uttal och böjningar av partiorgan

Partiorgan synonym, annat ord för partiorgan, vad betyder partiorgan, förklaring, uttal och böjningar av partiorgan.

Vad betyder och hur uttalas partiorgan

Partiorgan uttalas parti|org|an och är ett substantiv.

Ordformer av partiorgan

Singular

partiorgan
obestämd grundform
partiorgans
obestämd genitiv
partiorganet
bestämd grundform
partiorganets
bestämd genitiv

Plural

partiorgan
obestämd grundform
partiorgans
obestämd genitiv
partiorganen
bestämd grundform
partiorganens
bestämd genitiv

Partiorgan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet partiorgan

  1. Vid Kominterns sjätte världskongress 1928 påbörjades den s.k. "tredje perioden", vilken bl.a. innebar en hårdare konfrontationslinje mot socialdemokratin, nu benämnd "socialfascism". Detta ledde till skärpta motsättningar inom det svenska partiet, vilket ledde till ännu en partisprängning 1929. Majoriteten av partimedlemmarna uteslöts då ur SKP och bildade under Karl Kilboms ledning Socialistiska partiet, samtidigt som Sillén framstod som en av den Kominterntrogna falangens huvudrepresentanter. Han valdes in i den nya centralkommittén och dess politiska byrå som facklig sekreterare, och fick en framskjuten position som förhandlare i Moskva och rekonstruktör av partiapparaten. Redan i början av 1930 kunde det nya partiorganet Ny Dag utkomma med Sillén som chefredaktör, och under våren började SKP åter få begränsat ekonomiskt stöd från Komintern. Trots att han inte var partiets faktiske ledare uppfattades Sillén av samtiden ofta som den Kominterntrogna falangens centralgestalt, och i folkmun benämndes de stridande falangerna ofta "sillénare" och "kilbomare". (källa)
  2. Tidningen startades av arbetarrörelsen i Malmberget 1906 under namnet Norrskensflamman, som partiorgan för Socialdemokraterna i Norrbotten. Redaktionen placerades i Luleå – man fick inte ge ut tidningar i alla städer i början av 1900-talet. Vid partisplittringen 1917 blev tidningen organ för Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti, som senare blev Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Formellt sett ägdes tidningen av fristående tidningsföreningar eller kooperativa aktiebolag, men man räknade sig som partiorgan och de viktigaste besluten om tidningen fattades inom partiet. (källa)
  3. 1938 avgick Lager som partisekreterare och övergick till posten som redaktionssekreterare för partiorganet Ny Dag. Det antikommunistiska klimatet i Sverige under andra världskriget drabbade Lager personligen, och i egenskap av ansvarig utgivare för Ny Dag satt han fängslad vid Långholmen under några månader hösten 1940. Fängelsetiden avlöstes av militärtjänstgöring 1940–41, och efter krigsslutet 1945 återkom Lager som redaktionschef för tidningen. Hösten 1946 kom han in som riksdagens andra kammare efter Set Persson, som tagit kommunisternas första borgarrådspost i Stockholm efter det framgångsrika kommunalvalet 1946. (källa)
  4. Sedan Zeth Höglund och andra ledargestalter som önskade avbryta samarbetet med Sovjetunionen lämnat SKP 1924 blev Karl Kilbom, tillsammans med Nils Flyg, den främste ledaren för partiet och blev samtidigt huvudredaktör för partiorganet Folkets Dagblad Politiken. Höglund lanserade sedan han lämnat partiet benämningen "Oxkommunister" på den Moskvatrogna grenen av partiet med Karl Kilbom i spetsen. (källa)
  5. Il manifesto, egentligen il manifesto, är en italiensk kommunistisk tidning, grundad 23 juni 1969 av Aldo Natoli, Luigi Pintor, Rossana Rossanda, Valentino Parlato och Lucio Magri. Samtliga var medlemmar av PCI och representerade partiets vänsterflygel tills de uteslöts ur partiet 1969. De företrädde åsikter som avvek från PCI:s officiella linje och grundade tidningen för att kunna driva sin egen, vilket de inte hade kunnat göra i partiorganet L'Unità. Från början utkom den nya tidningen som en månatlig tidskrift men efter ett par år blev den en dagstidning. Redaktionen och en grupp som samlades kring den blev i praktiken ett litet men stridbart parti som kom att delta såväl i allmänna val som i blyårens ofta våldsamma demonstrationer. Partiets röstmagnet i parlamentsvalen 1972 var den för bombdådet på Piazza Fontana misstänkte men sedermera frikände anarkisten Pietro Valpreda som fick 11 605 röster, vilket hade gett honom en plats i parlamentet om partiet totalt hade fått något fler röster än de 1,15 % som blev utfallet i hans valdistrikt. (källa)
  6. Efter att ha avtjänat sitt straff ägnade sig Persson åt partiarbete på heltid, och 1934 flyttade han till Stockholm. Där blev han invald i partiledningen och började arbeta som facklig och kommunal redaktör för partiorganet Ny Dag, och vid flera tillfällen under 1930-talet kom han att vikariera för partiordföranden Sven Linderot, då denne var sjuk eller på resande fot. Under krigsåren, då det förekom förföljelser av de svenska kommunisterna, uteslöts Persson ur sin fackförening och utsattes flera gånger för polisrazzior. Som riksdagsman från 1941 interpellerade han bl.a. om de s.k. "arbetskompanierna", interneringslägren där kommunister placerades istället för att inkallas till ordinarie militärförband. (källa)
  7. Papen började sin bana som kavalleriofficer och var några år före första världskriget militärattaché i Mexiko, senare i Washington. Han anklagades här av ententen för spioneri. Efter att ha blivit hemsänd efter USA:s inträde i kriget i april 1917, tjänstgjorde han 1918 som generalstabschef vid 4:e turkiska armén under fälttåget i Palestina. Papens parlamentariska verksamhet inskränkte sig länge till medlemskap i den preussiska lantdagen, där han satt 1921–1932 som representant för centrumpartiet. Han utövade dock ett mera betydelsefullt politiskt inflytande än allmänheten hade kunskap om, bland annat i egenskap av ordförande för partiorganet Germania. Inom partiet företrädde von Papen alltid en konservativt orienterad politik, ofta i motsats till partiledningens linje. (källa)
  8. Exempel på folkvald svensk lagstiftare och kontrollmakt är partiorgan, som nominerat ledamöter till en styrelse, utskott eller nämnd, i EU-parlamentet, Sveriges riksdag, region, landsting eller kommun. (källa)
  9. I Sverige var A-Pressen en koncern av socialdemokratiska arbetartidningar. Även vissa partiorgan, bland andra Proletären, beskriver sig själva som arbetartidningar. (källa)
  10. Frikyrkorörelsen har varit betydligt mer positiv till filmen, och i Dagen skrev Birger Thureson den 20 februari att "Religionen anmäler sin återkomst i det samhälle, där moderniseringsprocessen med rötterna i upplysningstänkandet för länge sedan borde ha malt ned all tro." Olle Grönstedt i folkpartiets officiella partiorgan Nu ansåg att "gruppens etniska hemvist är ovidkommande" och att denna film "kommer att räknas som en av de verkligt betydande milstolparna i filmkonstens historia". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.