Pastorat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pastorat, varianter, uttal och böjningar av pastorat

Pastorat synonym, annat ord för pastorat, vad betyder pastorat, förklaring, uttal och böjningar av pastorat.

Vad betyder och hur uttalas pastorat

Pastorat uttalas past|or|at [-a´t] och är ett substantiv -et; pl. pastorat.

Pastorat betyder:

Ordformer av pastorat

Singular

pastorat
obestämd grundform
pastorats
obestämd genitiv
pastoratet
bestämd grundform
pastoratets
bestämd genitiv

Plural

pastorat
obestämd grundform
pastorats
obestämd genitiv
pastoraten
bestämd grundform
pastoratens
bestämd genitiv

Pastorat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Pastorat på Engelska

  • parish - parish of Mjöbäck

Hur används ordet pastorat

  1. Lars Otto Berg och Ragnar Norrman. Uppsala stifts herdaminne. Stiftshistoriskt uppslagsverk från reformationen till nyaste tid, Serie II. Pastorat och präster. Band 7 Fjärdhundra kontrakt 1593-1991 Utg. av Stiftshistoriska kommittén i Uppsala. 1997. 638 sidor. (källa)
  2. Ett kontrakt består av flera pastorat och har ansvar för det prästerliga och diakonala arbetet, och är ingen administrativ enhet annat än i samband med val då kontrakten utgör valkretsindelning för de regionala valen till stiften. När prästerna i ett kontrakt under kontraktsprostens ledning samlas till regelbundet återkommande överläggningar kallas detta kontraktskonvent. (källa)
  3. Kulla pastorat – ett pastorat i Luggude kontrakt i Lunds stift. (källa)
  4. Kyrkoherde (lantpräst) är i dag namnet på en befattning som arbetsledande präst för ett pastorat inom Svenska kyrkan och den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Motsvarande funktioner finns i de flesta andra kyrkor, även om de konkreta uppgifterna kan växla från land till land och från tid till tid. (källa)
  5. Lästa by tros ha tillkommit under järnåldern. Ortnamnet är svårtolkat men kan betyda "Leidulfs boplats". År 1574 lät Johan III anlägga en kronosåg i Lästa. Det var en av flera sågar som vid samma tid anlades för att leverera sågat virke till kungens många byggprojekt. Det har antagits att kronosågen anlades vid Grytån, på mark som hörde till den då öde byn Väja, som antagligen brukades av bönderna i Lästa. Grytån har dock ganska obetydlig vattenföring, varför Bollstaån kan vara ett troligare alternativ. Det timmer som sågades levererades av bönderna i omkringliggande socknar, en stock per vartannat mantal, utöver den ordinarie skatten. Varje stock skulle vara 14 alnar (ungefär 8,4 meter) lång. Vintern 1573 kördes virke till kronosågen i Lästa från bönderna i Ullångers och Nordingrå socknar samt Nora, Bjärtrå, Gudmundrå, Boteå och Sollefteå prästegäll (pastorat). Eftersom dessa socknar sammanlagt bestod av 976 mantal fördes 488 stockar fram det nämnda året. Vintern därpå fördubblades leveransplikten. (källa)
  6. Pastorat är en indelningsenhet inom en kyrka och består av en eller flera församlingar. Ett pastorat är verksamhetsområdet för en kyrkoherde, som är dess ledare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.