Pensionsfråga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pensionsfråga, varianter, uttal och böjningar av pensionsfråga

Pensionsfråga synonym, annat ord för pensionsfråga, vad betyder pensionsfråga, förklaring, uttal och böjningar av pensionsfråga.

Vad betyder och hur uttalas pensionsfråga

Pensionsfråga uttalas pens|ions|fråga och är ett substantiv.

Ordformer av pensionsfråga

Singular

pensionsfråga
obestämd grundform
pensionsfrågas
obestämd genitiv
pensionsfrågan
bestämd grundform
pensionsfrågans
bestämd genitiv

Plural

pensionsfrågor
obestämd grundform
pensionsfrågors
obestämd genitiv
pensionsfrågorna
bestämd grundform
pensionsfrågornas
bestämd genitiv

Pensionsfråga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pensionsfråga

  1. Koalitionsregeringen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet upplöstes på hösten 1957. Anledningen var pensionsfrågan. Den 13 oktober hölls en rådgivande folkomröstning om pensionsfrågan. I omröstningen fanns tre alternativ där linje 1 förespråkade en allmän och obligatorisk tjänstepension, linje 2 frivillig tilläggspension samt höjd folkpension samt linje 3, tjänstepension genomförd av arbetsmarknadens parter. (källa)
  2. Vad gäller pensionsfrågan gjorde Folkpartiet och Högerpartiet klart att de ville se en frivillig tjänstepension med en förstärkt folkpension som grund. Frågan om hur mycket folkpensionen borde höjas togs också upp i valrörelsen. (källa)
  3. Efter de konservativas valnederlag 1997 blev Boswell först talesman i finansfrågor och sedan i handels- och industrifrågor. Från 1999 till valet 2001 var han talesman i utbildnings- och sysselsättningsfrågor, därefter i arbets- och pensionsfrågor, en kort period 2003 i konstitutionella frågor och därefter åter arbets- och pensionsfrågor. (källa)
  4. Folkomröstningen i pensionsfrågan var en folkomröstning som hölls i Sverige 1957 gällande pensionssystemet. Den 13 oktober 1957 hölls en rådgivande folkomröstning om pensionsfrågan. I omröstningen fanns tre alternativ där linje 1 förespråkade en allmän och obligatorisk tjänstepension, linje 2 frivillig tilläggspension och höjd folkpension samt linje 3, tjänstepension genomförd av arbetsmarknadens parter. Socialdemokraterna och Sveriges kommunistiska parti stödde linje 1, Centerpartiet linje 2 och Folkpartiet och Högerpartiet linje 3. (källa)
  5. Han har varit ledamot av diverse utredningar och styrelser. Han var ordförande i delegation för bostadsfinansiering 1976–1978, delegation för frågor om energihushållning i bebyggelse 1978, särskild utredningsman för ny byggnadslagstiftning 1978–1979, ordförande i tomträttsutredning, särskild utredningsman vid individuell mätning och debitering 1979–1983, särskild utredningsman vid tvångsvård i socialtjänsten 1991–1992, särskild utredningsman för företagshälsovården 1992, sakkunnig i hälso- och sjukvårdsberedning, ledamot av folkhälsogruppen, ledamot av första AP-fondens styrelse, ledamot av internationella socialförsäkringsorganisationen ISSA och ordförande i dess permanenta kommitté för pensionsfrågor, ordförande i stiftelsen Rödakors-hemmet, styrelsen föröda Korsets sjukhus, Röda Korsets sjuksköterskeskola, en av huvudmännen för stiftelsen Kungafonden Med folket för fosterlandet och Konung Gustaf V:s 80-årsfond. (källa)
  6. 1923 hölls en konferens med elva organisationer närvarande, dock inte Svenska järnvägsmannaförbundet och Telegraf- och telefonmannaförbundet, som konstituerade Statstjänarnas centralorganisation. De första åren drev man frågor rörande arbetstiden, kvinnolöner, pensionsfrågor och det statliga lönereglementet. (källa)
  7. Folkomröstningen i pensionsfrågan genomfördes den 13 oktober 1957. Resultatet kunde tolkas på olika sätt. För regeringspartierna socialdemokraterna och Bondeförbundet var dock ATP-frågan helt partiskiljande och den 31 oktober avgick koalitionsregeringen. (källa)
  8. Gunnar Dahlman hade en rad andra uppdrag som justitieombudsmannens suppleant 1933–1934, ordförande för sakkunniga beträffande förvandlingsstraff för böter 1935, ordförande för 1943 års utlänningssakkunniga, i statens lönekontrollnämnd 1943-1946, i styrelsen för statens polisskola från 1947, i direktionen över Drottninghuset från 1940, i näringslivets opinionsnämnd 1956, i Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut från 1961, i 1956 års polisverksamhetsutredning samt i 1957 års folkomröstningsnämnd (pensionsfrågan). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.