Vad betyder och hur uttalas pigdebatt
Pigdebatt uttalas pig|de|batt.
Pigdebatt betyder (vard.) debatt om pigavdrag.
Ordformer och varianter av pigdebatt
Singular
- pigdebatt
- obestämd grundform
- pigdebatts
- obestämd genitiv
- pigdebatten
- bestämd grundform
- pigdebattens
- bestämd genitiv
Plural
- pigdebatter
- obestämd grundform
- pigdebatters
- obestämd genitiv
- pigdebatterna
- bestämd grundform
- pigdebatternas
- bestämd genitiv
Pigdebatt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet pigdebatt
Pigdebatten är en benämning på en svensk politisk debatt, som inleddes på 1990-talet om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Sedan 2000-talet har regler för sådana tjänster reformerats.
1993 – Den moderata nationalekonomen Anne-Marie Pålsson inleder den svenska så kallade pigdebatten, då hon föreslår att man ska kunna göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster (tjänster som utförs i hemmet, förutom reparationer och underhåll). Borgerliga politiker är i allmänhet positiva till förslaget, eftersom de hävdar att det skulle minska antalet svartarbeten i den berörda sektorn, medan vänsteranhängare är negativa, då de anser att det skulle öka klasskillnaderna i Sverige. Först 2007 inför regeringen Reinfeldt det så kallade RUT-avdraget, som innebär just ett sådant skatteavdrag. Namnet pigdebatten kommer av att sådana tjänster som avses, till exempel städning, matlagning etc. förr utfördes av pigor.
År 1993 drog Pålsson igång den så kallade Pigdebatten i Sverige vilket ledde fram till införandet av RUT-avdraget.
18 juli – Den så kallade Pigdebatten inleds i Sverige, då svenska nationalekonomen Anne-Marie Pålsson föreslår skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster.