Pionjär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pionjär, varianter, uttal och böjningar av pionjär

Pionjär synonym, annat ord för pionjär, vad betyder pionjär, förklaring, uttal och böjningar av pionjär.

Synonymer till pionjär

Vad betyder och hur uttalas pionjär

Pionjär uttalas pionj|är [-ä´r] och är ett substantiv -en -er.

Pionjär betyder:

Ordformer av pionjär

Singular

pionjär
obestämd grundform
pionjärs
obestämd genitiv
pionjären
bestämd grundform
pionjärens
bestämd genitiv

Plural

pionjärer
obestämd grundform
pionjärers
obestämd genitiv
pionjärerna
bestämd grundform
pionjärernas
bestämd genitiv

Pionjär är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Pionjär på Engelska

  • pioneer - pioneering times, pioneering work

Hur används ordet pionjär

  1. En traditionell handhyvel består av en handtagsförsedd stock av hårt träslag, gärna bok. Stocken har försetts med ett speciellt utformat hål. I detta hål nedstickes stålet, som fasthålles i ett noga injusterat läge med hjälp av en kil. Den del av hyveln, som glider mot det som skall hyvlas, kallas sula. Äldre hyvlar saknade spånbrytare, ett stål som kan justeras i höjd mot själva hyvelns skärstål. Den enklaste varianten förs för hand över materialet varvid en kniv skär bort det översta lagret. En profilhyvel har knivar som kan bearbeta materialet till önskad form. Senare har stocken utförts i stål, och kilen (också i stål) har modifierats på olika sätt för att underlätta stålets exakta injustering. Pionjär inom området hyvlar av stål är USA-firman Stanley. För handhyvling med större kapacitet används elhyvlar med roterande kuttrar med knivar. Det finns även stationära maskiner såsom rikthyvel och planhyvel samt olika listhyvlar. För profilhyvling som tidigare utfördes för hand finns olika fräsmaskiner att tillgå. (källa)
  2. Som pionjär i svensk palliativ vård brukar Barbro Beck-Friis framhållas. Hon utvecklade på 1970-talet den lasarettsanslutna hemsjukvården LAH, den så kallade "Motala-modellen" och har varit drivande inom palliativ vård i Sverige. (källa)
  3. Nödår under Karl XII:s regeringstid tog sig kulinariska uttryck i kokböcker som ger råd om att laga mat från icke traditionella råvaror. Frihetstidens kokböcker var oftare skrivna till borgarklassen, till skillnad från kontinentens kokböcker som riktade sig till aristokratin. Bland frihetstidens kokboksförfattare finns Cajsa Warg, Susanna Egerin och Johan Winberg. Under frihetstiden började kokböckerna också innehålla recept och hushållsråd till allmogen, där Anna Maria Rückerschöld var en pionjär. (källa)
  4. Försök började med kompoundmaskiner för lokomotiv på 1870-talet. Den schweiziska ingenjören Anatole Mallet var en pionjär, som satte in ett tvåcylinders kompoundmaskinlok på sträckan Biarritz-Bayonne 1876. (källa)
  5. Motsvaras i Finland av sotamies (soldat). Ofta används en parallell lägsta grad som hänför sig till vapenslag som t.ex. jääkäri (jägare, infanteriet), tykkimies (kanonjär), viestimies (signalman) eller pioneeri (pionjär). En värnpliktig som inte ännu svurit sin soldated kallas under de första omkring sju veckorna av inledande utbildning alokas (rekryt). Finland har ett svenskspråkigt truppförband och officiella gradbeteckningar också på svenska. (källa)
  6. Carl Westman var en viktig svensk pionjär för den nationalromantiska arkitekturen. I Pressens villa (numera riven), ritad och uppförd i Saltsjöbaden 1901, förverkligade han sina ideal: en rödmålad villa med vita knutar. Med Villa Tamm i Saltsjöbaden från 1903, inledde Westman en serie villor med regelbundna plan- och fasadlösningar. Andra arkitekter var Ragnar Östberg och Lars Israel Wahlman. Arkitekten Per Olof Hallman skapade planerna för flera områden med nationalromantiska drag. I Finland var arkitekttrion Gesellius-Lindgren-Saarinen banbrytare. (källa)
  7. En nybyggare eller bosättare är en person som migrerar till en plats för att röja mark, bygga hus och bosätta sig, särskilt om person som migrerar i samband med kolonisering, som exempelvis europeiska koloniseringen av Amerika aven kallad pionjär. (källa)
  8. Nätboll eller netball (engelska: Netball) är en lagsport med rötter från basket. Sporten, som är mycket lik basket i sig, grundades i USA, där den till en början kallades för "women's basketball" ("dambasket"). Netball grundades av Clara Gregory Baer, en pionjär inom kvinnosporten, och är i dag en stor sport för såväl åskådare som deltagare i Australien, Nya Zeeland, Jamaica, Barbados, Sydafrika, Sri Lanka och Storbritannien. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.