Plåtlock Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder plåtlock, varianter, uttal och böjningar av plåtlock

Plåtlock synonym, annat ord för plåtlock, vad betyder plåtlock, förklaring, uttal och böjningar av plåtlock.

Vad betyder och hur uttalas plåtlock

Plåtlock uttalas plåt|lock och är ett substantiv -et; pl. plåtlock.

Ordformer av plåtlock

Singular

plåtlock
obestämd grundform
plåtlocks
obestämd genitiv
plåtlocket
bestämd grundform
plåtlockets
bestämd genitiv

Plural

plåtlock
obestämd grundform
plåtlocks
obestämd genitiv
plåtlocken
bestämd grundform
plåtlockens
bestämd genitiv

Plåtlock är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet plåtlock

  1. År 1915 infördes tobaksmonopolet. Monopolet sålde sitt snus framför allt i ovala dosor på 50 eller 100 gram, men också i en kardus "storförpackning". 1967 introducerades den runda pappdosan med plåtlock – en förpackning som sen gjordes helt i hårdplast för portionssnus, lössnus behöll pappdosan fast med plastlock. (källa)
  2. Kiselskalet består av två halvor. Den ena halvan är större och trädd över den andra, ungefär som ett plåtlock på en glasburk, eller som en petriskål. Vid celldelningen är det vanligt att de två nya cellerna får varsin halva av skalet och nybildar den andra halvan. Den nya halvan bildas då innanför kanten på den gamla. Den cell som ärvde det mindre skalet blir alltså begränsad till ett mindre skal. Allteftersom vanlig celldelning fortgår blir alltså algerna i genomsnitt mindre och mindre. När den kommit ner till en viss minimistorlek förändras den och bildar en spor, som kan göra två nya, större skalhalvor. I detta skede sker nästan alltid en sexuell omfördelning av kromosomerna genom meios. (källa)
  3. Statistik före 1915 är osäker då det fanns många tillverkare spridda över Sverige. Under 1919 såldes ungefär 7000 ton snus i Sverige, vilket är en toppnotering, det var 1,2kg per svensk. Snusförsäljningen gick ner när man började röka cigarr istället. I samband med andra världskriget ökade cigarettrökningen markant och inte förrän i slutet av 1960-talet, då larmrapporterna om rökningens skador blev allt fler, fick snus tillbaka sin popularitet. Dosorna hade nu blivit runda och fått plåtlock, resten var fortfarande i vaxad papp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.