Plantering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder plantering, varianter, uttal och böjningar av plantering

Plantering synonym, annat ord för plantering, vad betyder plantering, förklaring, uttal och böjningar av plantering.

Vad betyder och hur uttalas plantering

Plantering uttalas plant|er|ing och är ett substantiv -en -ar.

Plantering betyder:

Ordformer av plantering

Singular

plantering
obestämd grundform
planterings
obestämd genitiv
planteringen
bestämd grundform
planteringens
bestämd genitiv

Plural

planteringar
obestämd grundform
planteringars
obestämd genitiv
planteringarna
bestämd grundform
planteringarnas
bestämd genitiv

Plantering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Plantering på Engelska

  • planting - spruce plantation, planting of spruce

Hur används ordet plantering

  1. Gröna tak kan kategoriseras som intensiva, "halvintensiva", eller extensiva, beroende på djupet av planteringsmedium och det underhåll det behöver. Traditionella takterrasser, som kräver en rimligt djup jord att rymma stora växter eller konventionella gräsmattor, betraktas som "intensiva" eftersom de är arbetsintensiva, och kräver bevattning, gödning och annat underhåll. Intensiva tak är mer parkliknande och lätt tillgängliga och kan innehålla allt från köksväxter till buskar och små träd. Extensiva gröna tak däremot, är utformade för att vara praktiskt taget självgående och kräver endast ett minimum av underhåll, kanske rensning av ogräs en gång om året, eller användning av långsamtverkande gödningsmedel för att öka tillväxten. Extensiva tak är oftast bara tillgängliga för underhåll. De kan anläggas på ett mycket tunt jordlager (mest förekommande är specialblandade komposter). (källa)
  2. Pilen (flera olika arter) kom första gången till Sverige under sen medeltid då munkar förde in knäckepilen till klosterträdgårdarna. Från dessa förekom spridning i Götaland. Under 1700-talet och början av 1800-talet gjordes genom statliga kampanjer plantering i större skala i trädfattiga jordbruksbygder, framför allt på de skånska slätterna, i avsikt att förhindra jordflykt genom vinderosion. I de pilevallar som planterades användes såväl vitpil och knäckepil som grönpil. Från de planterade pilarna skedde spontan spridning över Götaland och Svealand. (källa)
  3. Under 1700-talet började mullbärsträd planteras i större omfattning i Sverige, bland annat anlade kronprinsessan Lovisa Ulrika en plantering vid Drottningholms slott. Planteringarna stöddes av Hattpartiet med bidrag och försöksplanteringar anlades runt om i landet, t o m så långt norrut som i Skellefteå. När Mössorna tog makten drogs bidragen in och intresset avtog för mullbärsträden. Istället ersattes planteringarna av mullbärsträd av tobaksodlingar. (källa)
  4. utförs gallring, röjning, slåtter, plantering, betesdrift, avspärrning eller liknande åtgärder, eller. (källa)
  5. Vid industriell odling växer pepparroten horisontellt. På försommaren planteras tidigare års borttagna springskott med den tjocka delen i samma riktning. Efter en tid slår roten skott i båda ändar och måste läggas om (kuperas). Då tas det minsta skottet bort. Vid en eventuell ytterligare skottbildning måste en ny omläggning ske innan skörden. Pepparroten är därför arbetskrävande att odla. Vid skörden tas springskotten (strålorna) bort (de liknar grissvansar till form och storlek) och sparas till nästa års plantering. (källa)
  6. Lokalt har plantering av pilevallar varit vanligt förekommande, främst i Skåne där träden utgör ett kännetecken för landskapet. I Skåne finns bandpil, Salix amygdalina (bygdemål: grönpil ) och bandvide, Salix lanceolata. (källa)
  7. Plantering är dels handlingen att sätta en planta, lök eller stickling i jord, dels ett jordområde med planterade växter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.