Vad betyder och hur uttalas platsantal
Platsantal uttalas plats|an|tal.
Ordformer och varianter av platsantal
Singular
- platsantal
- obestämd grundform
- platsantals
- obestämd genitiv
- platsantalet
- bestämd grundform
- platsantalets
- bestämd genitiv
Plural
- platsantal
- obestämd grundform
- platsantals
- obestämd genitiv
- platsantalen
- bestämd grundform
- platsantalens
- bestämd genitiv
Platsantal är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet platsantal
Enligt 1879 års reglemente utövade länsstyrelsen i Stockholm tillsyn över anstalten och platsantalet var begränsat till 125. Detta utökades genom kungligt brev 1888 till 175 och 1921 till 210. Från 1902 utvidgades också målgruppen till pojkar upp till 18 år. År 1926 blev åkerbrukskolonin skyddshem i enlighet med barnavårdslagen. Den kände högermannen Gustaf Fredrik Östberg var 1896-1922 ordförande i anstaltens styrelse, för att efterträdas av Viktor Almquist, son till grundläggaren.
År 1959 genomgick biografen en fullständig ombyggnad, varvid bland annat balkongerna i salongen togs bort för att kunna installera en brantare parkett. Maskinrummet blev större och utrustades med projektorer för att kunna visa 70 mm film. Antalet sittplatser sjönk till 678 och kom genom byten till bekvämare fåtöljer att minska ytterligare därefter. År 2006 var platsantalet 501. De dåvarande ägarna Astoria Cinemas – som torde ha tagit sitt namn just efter denna biograf – betecknade den som sitt "flaggskepp". Efter att Astoria Cinemas hamnade på obestånd stängdes biografen år 2007. Vid denna tidpunkt var den en av Stockholms äldsta biografer, tillika en av få kvarvarande med endast en salong.
Ursprungligen var det meningen att även kunna spela revyer och teater i lokalen, men Metropol-Palais blev aldrig godkänt för det och ägaren Nilsson kände sig lurad och startade en process mot fastighetsägaren Fastighets AB Polstjärnan. När Nilssons femårskontrakt löpte ut 1932 sålde han sitt biopalats till Svensk Filmindustri (SF) som ändrade namnet till Lyran. SF förvandlade även den tidigare premiärbiografen till kvartersbiograf för Vasastan. I samband med det sänktes platsantalet till 650 och senare till 402.