Plommon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder plommon, varianter, uttal och böjningar av plommon

Plommon synonym, annat ord för plommon, vad betyder plommon, förklaring, uttal och böjningar av plommon.

Vad betyder och hur uttalas plommon

Plommon uttalas plomm|on [-om´-] och är ett substantiv -et; pl. plommon.

Ordformer av plommon

Singular

plommon
obestämd grundform
plommons
obestämd genitiv
plommonet
bestämd grundform
plommonets
bestämd genitiv

Plural

plommon
obestämd grundform
plommons
obestämd genitiv
plommonen
bestämd grundform
plommonens
bestämd genitiv

Plommon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Plommon på Engelska

  • plum - plum tree

Hur används ordet plommon

  1. Den hortikulturella produktionen av livsmedel skiljer sig mellan olika länder bland annat beroende på klimat och tillgång till odlingsteknik. Exempel på produkter är frukt, bär, grönsaker, svamp och alger och de är ett viktigt inslag i kosten både för hälsa och för livskvalitet. Den svenska trädgårdsnäringens livsmedelsproduktion bedrivs såväl på friland, i växthus eller med en enklare täckning i tunnlar. På friland odlas ofta grönsaker som exempelvis morot, lök, vitkål och rödbeta. Den vanligaste fruktodlingen är äpple, men även päron, plommon och körsbär odlas. Inom bärodlingen dominerar jordgubbar men även andra bär som exempelvis hallon odlas professionellt. I växthus odlas främst gurka, tomat, kryddor och sallad. Det är vanligt att växthusproduktionen sker genom hydroponisk odling, det vill säga där näringen tillförs via en näringslösning. Det finns också en ökande produktion av ekologiskt odlade grönsaker, frukt och bär i Sverige. (källa)
  2. Mitt i blomman finns det honliga organet, som består av en eller flera pistiller och längst upp på pistillen sitter det klibbiga märket där pollenkornen ska fastna. Under märket på pistillen finns ofta ett smalt skaft som kallas stift. Längst ner på pistillen sitter en förtjockning som är fruktämnet med fröämnen inuti. Efter befruktningen växer fruktämnet till och bildar den färdiga frukten med frön i. I många fall består denna frukt endast av ett fröhus och saknar en omgivande köttig del som exempelvis äpple, apelsin och plommon har. (källa)
  3. När inlandsisen drog sig tillbaka tillhörde häggen de trädslag som vandrade in till Skandinavien i en andra omgång efter de tidigaste arterna som asp, björk och sälg. Den kom in från Danmark omkring 8 000 f. Kr. och följde de övriga ända upp till klimatzon VIII, där den fortfarande växer. Idag är häggen Ångermanlands landskapsträd. Det botaniska namnet Prunus är det latinska namnet på plommon och padus är det gamla latinska namnet på den italienska floden Po. Hägg har fått det vetenskapliga namnet av det faktum att de fanns i stort antal vid floden Po. (källa)
  4. Sviskon eller katrinplommon (Prunus domestica ssp. domestica) är en underart av plommon som är särskilt lämplig för torkning. Orden syftar oftast på den torkade frukten, för vilken sviskon är handelsnamn. I denna betydelse kan även andra plommonsorter användas. (källa)
  5. Knödel, även kallat Klöße (tyska, sing. Kloß) eller Klöpse, är en typ av klimpar bestående av kokade potatisbullar som vanligen består av råriven potatis, ibland blandat med potatismos, torkat bröd eller ägg. Maträtten serveras som alternativ till potatis, främst i södra Tyskland, Österrike, Slovakien, Tjeckien, Kroatien, Slovenien och Italien. Knödel påminner om kroppkaka, men innehåller till skillnad från denna inget kött. Det finns variationer som innehåller rostat bröd. Konsistensen påminner om Italiens gnocci. I de flesta fall används rätten som tillbehör till kötträtter, såsom stekt kött eller grytor. Men de kan också serveras som en efterrätt (till exempel fyllda med plommon som Zwetschgenknödel) eller i en soppa. (källa)
  6. Krikon (Prunus domestica ssp. insititia) är en underart till plommon. Frukten är vanligtvis mörkblå till färgen men förekommer också som gula, lila och gröna, ganska rund och mindre än plommon. (källa)
  7. Fruktkräm är en kräm bestående av frukt som vanligtvis kokats med socker och något stärkningsmedel, såsom potatismjöl eller majsstärkelse, eller till finare krämer även arrowrot. Lecitin används ibland vid fabrikstillverkade krämer. Även agar används, de båda som konsistensgivare. Frukter som ofta används i fruktkrämer är jordgubbar, hallon, plommon, aprikos, rabarber, krusbär, äpplen eller nypon. En slags fruktkräm är saftkräm och bärkräm är en fruktkräm gjord med bär. (källa)
  8. En japansk lunchbox kallas för Bento, och innehåller traditionellt ris, kött eller fisk samt syltade, kokta eller stekta grönsaker som tilltugg. Bentolådor kan bestå av allt från billigt engångsmaterial till lackade lådor. Japanska matlådor innehåller i princip alltid en umeboshi (en plommonfrukt) som dekoration ovanpå riset. Umeboshi anses ha en konserverande verkan, enligt husmorsdevisen "ett litet plommon i matlådan håller innehållet fräscht hela dagen". (källa)
  9. Mirabell är en grupp av krikon som hör till arten plommon i familjen rosväxter. Den härstammar från nordöstra Frankrike, särskilt från regionen Lorraine. I Halland kallas de sperling. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.