Plutonsofficer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder plutonsofficer, varianter, uttal och böjningar av plutonsofficer

Plutonsofficer synonym, annat ord för plutonsofficer, vad betyder plutonsofficer, förklaring, uttal och böjningar av plutonsofficer.

Vad betyder och hur uttalas plutonsofficer

Plutonsofficer uttalas plut|on(s)|of|fic|er och är ett substantiv.

Ordformer av plutonsofficer

Singular

plutonsofficer
obestämd grundform
plutonsofficers
obestämd genitiv
plutonsofficeren
bestämd grundform
plutonsofficerens
bestämd genitiv

Plural

plutonsofficerare
obestämd grundform
plutonsofficerares
obestämd genitiv
plutonsofficerarna
bestämd grundform
plutonsofficerarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

plutonofficer
obestämd grundform
plutonofficers
obestämd genitiv
plutonofficeren
bestämd grundform
plutonofficerens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

plutonofficerare
obestämd grundform
plutonofficerares
obestämd genitiv
plutonofficerarna
bestämd grundform
plutonofficerarnas
bestämd genitiv

Plutonsofficer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet plutonsofficer

  1. Plutonsofficer var en befälskår som skapades vid 1972 års tjänsteställningsreform i Krigsmakten, då den tidigare underbefälskåren upphörde och delades i två olika befälskårer. Befälsnivån plutonsbefäl existerar som ett separat begrepp och skall ej sammanblandas med befälskåren plutonsofficerare.
  2. Genom den tjänsteställningsreform som genomfördes den 1 juli 1972 reformerades de tre existerande befälskårerna för underbefäl, underofficerare och officerare. Uppdelningen i tre olika befälskårer bibehölls, men istället förändrades deras benämningar till plutonsofficerare, kompaniofficerare samt regementsofficerare.
  3. Underbefälen indelades genom reformen antingen som plutonsofficerare eller som gruppchefer, vilket var en separat befälskår för de lägsta befälsgraderna, dock utan att benämnas som officerskår.
  4. Äldre personal, det vill säga rustmästare och överfurirer, befordrades till fanjunkare och sergeanter, medan yngre personal efter befordran placerades i den nya befälskåren för gruppchefer. Yngre personal definierades i Kungl. Maj:ts proposition som "furirer och lägre". Äldre yrkespersonal var de som efter den 1 juli 1972 kom att konstituera den nya plutonsofficerskåren. Inom gruppen överfurirer gjordes en uppdelning där äldre överfurirer blev fanjunkare, medan de yngre överfurirerna blev sergeanter.
  5. Efter reformen placerades sig plutonsofficerskåren hierarkiskt mellan kompaniofficerare och gruppchefer. Principiellt medförde reformen att senioritet mellan två officerare normalt skulle räknas endast i tjänstgöringstid, men för plutonsofficerare fanns ingen överlappning på det sätt som fanns mellan kompani- och regementsofficerare, med löjtnants och kaptens grad existerande i två skilda officerskårer. Värnpliktigt plutonsbefäl räknades alltid efter yrkesanställt befäl av samma grad. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.