Polisundersökning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder polisundersökning, varianter, uttal och böjningar av polisundersökning

Polisundersökning synonym, annat ord för polisundersökning, vad betyder polisundersökning, förklaring, uttal och böjningar av polisundersökning.

Vad betyder och hur uttalas polisundersökning

Polisundersökning uttalas pol|is|under|sök|ning och är ett substantiv.

Ordformer av polisundersökning

Singular

polisundersökning
obestämd grundform
polisundersöknings
obestämd genitiv
polisundersökningen
bestämd grundform
polisundersökningens
bestämd genitiv

Plural

polisundersökningar
obestämd grundform
polisundersökningars
obestämd genitiv
polisundersökningarna
bestämd grundform
polisundersökningarnas
bestämd genitiv

Polisundersökning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet polisundersökning

  1. Dagarna efter agan spreds i trakten rykten om att flickan hade torterats för att erkänna stölden, att hon piskats under flera timmar, att hon hotats med djävulen, att hon låsts in utan vatten i ett fönsterlöst rum under natten, etc. Ryktet fick spridning utanför bygden genom insinuanta artiklar i Tidning för Wenersborgs stad och län 30/3 och 4/5 av signaturen "O. J." (eg. Axel Jacobsson) under hans återkommande rubrik "Från Norra Dal och Wermlandsgränsen", och senare även genom en raljant nidvisa "Piskarevisan" i vilka de i agan inblandade namngavs och hånades. Den 27 maj gjordes en polisundersökning, resultatet redovisades i lokaltidningar i början av juni. Från maj till augusti 1882 utkämpades striden genom tidningsinsändare. Signaturen O. J. backade dock steg för steg från sina insinuationer: "Det wisar sig nu, att hopen warit fången liksom i en yra och tydt till det wärsta ...". (källa)
  2. I Tyskland har åklagarväsendet (Staatsanwaltschaft) bestämmanderätten när det gäller förundersökningen (Vorverfahren). Det åligger åklagaren (Staatsanwalt) att göra den rättsliga bedömningen av de sakförhållanden som framkommit, normalt genom polisundersökningen. Det betyder att åklagaren avgör hur förundersökningen ska avslutas. Åklagaren kan sålunda avskriva ärendet, väcka åtal eller hos domstolen ansöka om ett "Strafbefehl" (ett institut som inte har någon riktig motsvarighet i Sverige men kan jämföras med ett strafföreläggande). Om utredningsläget inte tillåter att åklagaren gör en tillfredsställande rättslig bedömning, kan den besluta att polisundersökningen ska fortsätta. Om målet går till huvudförhandling vid domstol, deltar åklagaren som företrädare för åklagarmyndigheten. Åklagaren framställer åtalet, medverkar vid bevisupptagningen och håller en slutplädering. (källa)
  3. En gigantisk multinationell polisundersökning (som involverade FBI, CIA, Scotland Yard, skotska polisen och tyska Bundeskriminalamt) gav vid handen att en bomb placerats på planet av två libyska medborgare, Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi och Lamin Khalifah Fhimah, på uppdrag av libyska säkerhetstjänsten. De åtalades av Skottlands och USA:s riksåklagare den 14 november 1991, och Storbritannien krävde att de båda männen skulle utlämnas, uppbackade av president George Bush, som varnade Libyen för internationella sanktioner om de inte samarbetade. (källa)
  4. Vid morgonavgången från Gdynia den 18 maj 2012 kolliderade Stena Spirit med en av containerkranarna tillhörande den vid Stenas terminal intilliggande Baltic Container Terminal. Tre hamnanställda skadades, varav två allvarligt. Enligt obekräftade uppgifter ska den polske kaptenen, som var ivrig att komma iväg före tidtabellen, varit ensam på bryggan vid avgången eftersom överstyrmannen som var med vid lastningen ej hunnit på bryggan. Fartyget återvände till kaj och efter polisundersökning återupptåg hon resan till Sverige ca 10 timmar försenad. Inga tekniska fel hittades, så det hela berodde troligtvis på handhavandefel. (källa)
  5. Den omfångsrika rapporten från polisundersökningen klarlade, huvudsakligen på grundval av de häktades egna uppgifter, mordgärningarnas förlopp. De sedan mördade hade lockats ut till villan i Bollstanäs samt där fängslats och förhörts, varefter Hadjetlaché medelst en snara bragt två av dem om livet, Levitskij hade dödats under ett flyktförsök. Liken hade, insydda i säckväv och förankrade med stenar, sänkts i den närbelägna sjön Norrviken, där de sedan återfunnits. Som förklaring till våldsdåden anförde de häktade, att de tillhörde en i Sankt Petersburg 1918 bildad militärorganisation för kejsardömets återupprättande och med uppgift att med alla till buds stående medel inom och utom Ryssland bekämpa bolsjevismen. Även hänvisades - med stöd av uttalanden från svenskar, som under revolutionen befunnit sig i Ryssland - till, att man i Sverige knappast skulle kunna förstå, vilket hat bolsjevismen väckt hos de förföljda samhällslagren i Ryssland, och i sina försvarstal omtalade Hadjetlaché bland annat, att fem av hans närmaste anförvanter mördats av bolsjeviker. Svensk opinion höll i allmänhet före, att morden skett alltför utstuderat, lömskt och obemärkt för att i någon mån kunna uppfattas och rättfärdigas som krigshandlingar. Särskilt var åklagarmakten benägen att i allt se yttringar av mordlystnad och vinstbegär, och Hadjetlaché utpekades som en internationell bandit. (källa)
  6. En polisundersökning visade att hotellpersonalen hade beställt en desinficering med cyanväte för att få bort ohyra i sex rum. Desinfektionen utfördes på tisdagen den 14 september av firman Cyan och dess chef Hedlund samt en av företagets medarbetare och pågick i cirka åtta timmar. Därefter öppnade man rummens fönster för en grundlig genomvädring. Vädringen pågick hela natten och långt in på onsdagen. Desinfektionsfirman lämnade även skriftliga och muntliga anvisningar om vad man bör göra innan rummen åter kunde hyras ut, exempelvis att sängkläderna skulle piskas ordentlig. Det skedde tydligen inte i rum 10 och 11, vilket hotellägaren Anna Johansson bestred. Hon menade att kuddar och täcken i alla rum tagits ut och piskats och att madrasserna hade legat i fönsteröppningen under hela vädringen. (källa)
  7. Den 13 oktober 2006 förklarade statsminister Reinfeldt att det visat sig att ett stort antal databand med backuper över datatrafik för perioden kring tsunamin förvarades i Regeringskansliet. Detta skulle vara säkerhetskopior sparade på initiativ av förre förvaltningschefen Gunnar Holmgren. Regeringen beslutade att bandens skulle granskas av den tidigare katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt. Han granskade banden och bedömde att banden innehöll material som kunde kräva ett omprövande av katastrofkommissionens slutsatser i (SOU 2005:104) Sverige och tsunamin – granskning och förslag. Till Johan Hirschfeldt lämnades 119 band. I media spreds snart uppgifter om att det funnits mer än 150 band och att band skulle ha försvunnit i hanteringen. Saken polisanmäldes och polisundersökningen ledde till den entydiga slutsatsen att bandsamlingen var komplett och att banden var intakta. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.