Vad betyder och hur uttalas politikområde
Politikområde uttalas pol|it|ik|om|råde.
Ordformer och varianter av politikområde
Singular
- politikområde
- obestämd grundform
- politikområdes
- obestämd genitiv
- politikområdet
- bestämd grundform
- politikområdets
- bestämd genitiv
Plural
- politikområden
- obestämd grundform
- politikområdens
- obestämd genitiv
- politikområdena
- bestämd grundform
- politikområdenas
- bestämd genitiv
Politikområde är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet politikområde
Integrationspolitiken inrättades som ett eget politikområde i och med regeringens proposition Sverige, framtiden och mångfalden (prop. 1997/98: 16). Integrationsverket var ansvarig myndighet 1998-2007. Bakgrunden till dagens integrationspolitik kan emellertid spåras betydligt längre tillbaka.
Kriminalpolitik är ett politikområde som rör de statliga åtgärderna rörande kriminalitet. Åtgärderna utgörs i huvudsak av lagstiftning, polis, åklagarväsendet, domstolar och inkapacitering genom kriminalvården, att genom maktmedel styra medborgarna med hot om straff och genom tvång, men enligt kriminologen Jerzy Sarnecki och sociologen Ingrid Sahlin kan kriminalpolitiken ses bredare, att innefatta sociala, samhälleliga institutioner som barnomsorg, skola, socialpolitik, bostadspolitik med mera.
Inom Europeiska unionen är en vitbok ett dokument som Europeiska kommissionen presenterar i samband med att den föreslår nya lagar. Processen för att ta fram nya lagförslag består vanligtvis av tre steg. I det första steget presenterar kommissionen en grönbok, som är ett samrådsdokument där idéer och åtgärder presenteras inom ett visst politikområde. Syftet är att konsultera berörda och intresserade parter. I det andra steget presenterar kommissionen en vitbok där konkreta åtgärder föreslås. Denna vitbok presenteras för allmänheten samt de lagstiftande institutionerna, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Om de lagstiftande institutionerna anser att de föreslagna åtgärderna är nödvändiga utarbetar kommissionen ett lagförslag.