Presidentvalskampanj Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder presidentvalskampanj, varianter, uttal och böjningar av presidentvalskampanj

Presidentvalskampanj synonym, annat ord för presidentvalskampanj, vad betyder presidentvalskampanj, förklaring, uttal och böjningar av presidentvalskampanj.

Vad betyder och hur uttalas presidentvalskampanj

Presidentvalskampanj uttalas pre|sid|ent|vals|kamp|anj och är ett substantiv.

Ordformer av presidentvalskampanj

Singular

presidentvalskampanj
obestämd grundform
presidentvalskampanjs
obestämd genitiv
presidentvalskampanjen
bestämd grundform
presidentvalskampanjens
bestämd genitiv

Plural

presidentvalskampanjer
obestämd grundform
presidentvalskampanjers
obestämd genitiv
presidentvalskampanjerna
bestämd grundform
presidentvalskampanjernas
bestämd genitiv

Presidentvalskampanj är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet presidentvalskampanj

  1. Under sin presidentvalskampanj hade Eisenhower lovat att få slut på dödläget i Koreakriget. Han hotade med att använda kärnvapen och ett vapenstillestånd undertecknades i juli 1953. Han skrev också ett försvarsavtal med Sydkorea och Kina samt bildade en antikommunistisk allians, SEATO, för att stoppa kommunismens spridning i Asien. Eisenhower accepterade doktrinen om uppdämning, som innebar att USA inte skulle låta kommunismen expandera, men han ville också bekämpa den mer aktivt, genom sabotage och kupper. Ett exempel på detta är att Eisenhoweradministrationen utnyttjade det nybildade CIA för att 1953 störta den iranska premiärministern Mossadeq, som felaktigt beskylldes för att vara kommunist och sovjetvänlig. Andra exempel är kuppen i Guatemala 1954 och inblandningen i Kongokrisen 1960. I Indokina stödde USA det nybildade Sydvietnam. (källa)
  2. Under det Amerikanska inbördeskriget lät Kongressen med Abraham Lincolns godkännande trycka och ge ut så kallade Demand Notes, populärt kallade för Greenbacks. Det var till synes vanliga amerikanska sedlar, förutom att de gavs ut skuld- och räntefritt och som sagt direkt av regeringen. Bakgrunden var att bankerna krävde höga räntor för att låna ut pengar till kriget, vilket tycktes omöjligt att godta. Istället prövades förslaget att helt enkelt låta Kongressen trycka pengarna själv, och dela ut i form av löner till militärer samt som finansiering av diverse andra investeringar. Dessa pengar har därefter, ända in i modern tid, varit en skuld- och räntefri del av den amerikanska penningmängden och inspirerat många bankkritiker och penningreformister. Däribland Jacob Coxey, känd för sina protestmarscher och för att han döpte sin son till Legal Tender och William Jennings Bryan, framförallt känd för sin presidentvalskampanj 1896 och sitt "Guldkorstal". I talet förespråkar Jennings Bryan Populistpartiets lösning på penningfrågan, så kallad bimetallism eller "free silver". Han tog kraftigt avstånd från guldstandarden och avslutade talet med "you shall not crucify mankind upon a cross of gold" (Du skall inte korsfästa mänskligheten på ett guldkors), ett citat som blivit klassiskt. (källa)
  3. När hon var 16 år engagerade hon sig politiskt, då hon stödde senator Barry Goldwaters presidentvalskampanj. (källa)
  4. Jimmy Carters tid som president inleddes i efterdyningarna av den första oljekrisen och avslutades med den andra oljekrisen. Han lyckades inte reducera de stigande räntorna och den ökande inflationen samt med att minska arbetslösheten. Det så kallade eländesindex (engelska misery index), som Carter själv använde för att mäta ekonomiskt välstånd (eller snarare brist på det), ökade med 50 procent på fyra år. I presidentvalskampanjen 1976 mot den sittande presidenten Gerald Ford hade Carter upprepade gånger hänvisat till eländesindexet, som då var 13,5 procent. Han hävdade att ingen person som var ansvarig för att ha gett landet ett så högt eländesindex ens hade rätt att be om att få bli president. År 1980, då Carter försökte bli omvald, hade eländesindex nått nästan 22 procent. Den ekonomiska utvecklingen var ett viktigt skäl till att Carter förlorade valet mot Reagan. (källa)
  5. Sedan 1960-talet och framåt har demokraterna kommit att bli det bärande partiet för den stadsorienterade medelklassen och den välutbildade övre medelklassen med väljare från de båda kusterna som främsta bas men även med väljare från den ofta lågutbildade icke-vita befolkningen. Detta gör att dessa områden ofta betecknas som starka blåa fästen, kanske med sin starkaste bas i områdena runt storstäderna New York och Boston. Republikanerna har sedan samma period sin väljarbas på den amerikanska landsbygden och i klassiskt konservativa stater. Sydstaterna var ett starkt fäste för demokraterna men svängde kring 1960-talet och blev övervägande republikanska, bl.a. till följd av republikanernas framgångsrika "southern strategy". De stora präriestaterna med kanske Texas som bas brukar ses som typiskt röda områden. Detta har stor betydelse för hur den mycket viktiga amerikanska presidentvalskampanjen går till. I stater som betecknas som antingen "säkra" eller "förlorade" av respektive parti brukar kampanjen vara relativt sval, detta då staterna oftast utgör enmansvalkretsar och det största partiet får sända alla sina elektorer som statens representanter till elektorskollegiet som väljer president. En stat som är typiskt blå eller röd finns det därför ingen anledning att lägga tid eller pengar på. Det är därför i de stater som varken äröda eller blå som striden brukar stå i, så kallade "tossup states", vilka ofta både har storstadsområden med en typiskt demokratisk väljarbas och landsbygd med en mer republikansk inriktning. Den mest klassiska "Osäkra staten" är Ohio som brukar betecknas som ett Amerika i miniatyr och där det brukar sägas att den som vinner Ohio, vinner också hela presidentvalet, något som stämt sedan 1960, då Richard Nixon vann staten med knapp marginal. Utöver ett tidigare val, av Grover Clevelands motståndare Benjamin Harrison, går Ohios trend tillbaka till 1850-talet. Nevada har röstat på den segrande kandidaten sedan 1908 med undantag för 1976, då man (liksom hela västern) valde Gerald Ford. Detsamma gällde New Mexico, som från dess första presidentval 1912 röstat på förloraren endast två gånger, Ford 1976 och Al Gore 2000. På lokal nivå finns samhällen som röstat i enlighet med elektorskollegiet betydligt längre och mer konsekvent. (källa)
  6. När Annika Rimala började som chefsdesigner sammanföll det med att Marimekkos export kom igång. Rimala och Armi Ratia gjorde resor utomlands och deras kollektioner blev omskrivna i internationell press. Rimalas design presenterades i tidningarna Look och Life och ägnades senare stora uppslag i bland annat Vogue, Harper's Bazaar och Elle. Under 1960-talet fick Marimekko ett genombrott internationellt, bland annat med Rimalas färgstarka kollektioner. Den då blivande amerikanska presidenthustrun Jackie Kennedy började 1960 bära Marimekkos kläder under presidentvalskampanjen vilket gav stor publicitet. 1964 lanserades mönstret Unikko (vallmo) av Maija Isola som blivit ett av Marimekkos mest kända och populära mönster. (källa)
  7. Trots att de flesta ekonomer var skeptiska till Laffers idé fångade den Ronald Reagans uppmärksamhet som påmindes om sin egen tid som skådespelare under andra världskriget där skattesatser upp till 90% ledde till att han inte kände sig motiverad att jobba mer än bara nödvändigt. Lafferkurvan blev således utgångspunkten för Reagans valplattform under presidentvalskampanjen 1980, där han argumenterade att skatterna var så höga att de hindrade folk från att jobba hårt. (källa)
  8. Författaren uppgavs vara en prominent person i politiska kretsar. Vid utgivningen antog de flesta att det rörde sig om någon utanför de båda etablerade partierna, radikalt som programmet var, och många gissade på Theodore Roosevelt som bokens författare på grund av likheter med dennes politiska program i presidentvalskampanjen samma år. Allt eftersom mer och mer av bokens idéer förverkligades stegrades intresset för den, men House identifierades som dess författare först 1917. (källa)
  9. Pizzagate avser en konspirationsteori som spreds under presidentvalskampanjen i USA 2016. Enligt teorin innehåller John Podestas e-post, som läcktes ut av Wikileaks, kodade meddelanden som hänvisar till människohandel och knyter ett antal restauranger i USA samt medlemmar i Demokratiska partiet till en pedofilring. Påståendena har diskuterats ingående i media och har av bland annat New York Times och Fox News samt polisen i Washington D.C beskrivits som en konspirationsteori. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.