Pressdebatt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pressdebatt, varianter, uttal och böjningar av pressdebatt

Pressdebatt synonym, annat ord för pressdebatt, vad betyder pressdebatt, förklaring, uttal och böjningar av pressdebatt.

Vad betyder och hur uttalas pressdebatt

Pressdebatt uttalas press|de|batt och är ett substantiv.

Ordformer av pressdebatt

Singular

pressdebatt
obestämd grundform
pressdebatts
obestämd genitiv
pressdebatten
bestämd grundform
pressdebattens
bestämd genitiv

Plural

pressdebatter
obestämd grundform
pressdebatters
obestämd genitiv
pressdebatterna
bestämd grundform
pressdebatternas
bestämd genitiv

Pressdebatt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pressdebatt

  1. Rättsröta är ett begrepp som myntades 1950 och snabbt vann stor spridning i den svenska pressdebatten därättsskandaler, korruption och maktmissbruk på hög nivå i samhället kritiserades. En aktiv polemiker var Vilhelm Moberg, som var starkt engagerad i kampen mot vad han såg som den svenska rättsrötan. Under de första åren spelade rädsla för befarade skadeverkningar av avkriminaliseringen av homosexualitet (1944) en central roll i debatten. Rättssäkerheten ansågs också sättas ur spel av att homosexuella skyddade varandra och använde rättsmaskineriet för repressalier mot sina motståndare. (källa)
  2. Kejne polisanmälde Malmberg för hemfridsbrott i form av nattlig telefonterror och för förtal. Omedelbart före rättegången mot Malmberg träffade han en 19-årig sjöman som berättade att han några månader tidigare följt med Kejne hem, och efter otukt med Kejne råkat glömma kvar en fällkniv i lägenheten. 19-åringen fick under polisbevakning telefonera med Kejne, och besöka denne, som visade sig helt oförstående. Vid besöket fanns en journalist närvarande som tillsammans med Kejne följde efter ynglingen, och fick se att 19-åringen gick fram till en bil och talade med samma poliser som var satta att utreda Kejnes anmälan. Kejne och hans anhängare beskrev det inträffade som en "polisfälla" som försökte utmåla honom som homosexuell ("knivfällan"). Den upprörda pressdebatten ledde till att regeringen tillsatte en medborgarkommission med framträdande samhällsmedborgare, Kejnekommissionen, under ledning av riksåklagaren. (källa)
  3. Björkman var överste och chef för Dalregementet 1910–1916. Under denna tid inträffade Faluaffären 1913. Ursprunget var Sven Hedins tal på Dalregementets officersmäss den 9 september 1913 inför ett slutet sällskap. Falu-Kuriren började sedermera nysta upp vad som hade sagts. Bland annat skulle regeringen Karl Staaff ha spelat "krona och klave om landets frihet". Musikfanjunkaren Josef Gelhaar var källan. David Bergström ville ha reda på vad som egentligen hade sagts. Björkman lämnade en förklaring till arméfördelningschefen mitt under den värsta pressdebatten. Hans redogörelse betecknades som en parodi på utredning. Björkman anmälde sig själv till åtal inför krigsrätt, men frikändes. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.