Prins Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prins, varianter, uttal och böjningar av prins

Prins synonym, annat ord för prins, vad betyder prins, förklaring, uttal och böjningar av prins.

Vad betyder och hur uttalas prins

Prins uttalas prins och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av prins

Singular

prins
obestämd grundform
prins
obestämd genitiv
prinsen
bestämd grundform
prinsens
bestämd genitiv

Plural

prinsar
obestämd grundform
prinsars
obestämd genitiv
prinsarna
bestämd grundform
prinsarnas
bestämd genitiv

Prins är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Prins på Engelska

  • prince - crown prince, Prince Bertil

Hur används ordet prins

  1. furste/prins, i några språk (ex. engelska) används motsvarigheten till "prins" även för "furste" (monark), vilket ofta orsakar felöversättningar till språk som gör åtskillnad mellan dessa. (källa)
  2. I Sverige ingår kung Carl XVI Gustafs adjutanter i H.M. Konungens stab, som även förser kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip med adjutanter. Adjutanter tjänstgör också hos försvarsministern och överbefälhavaren. Om en lägre militär chef, till exempel vid en utlandsresa eller annan officiell händelse tillfälligt behöver en adjutant, utses i regel den yngsta officeren under chefens befäl till adjutant. (källa)
  3. Hans d.ä. (1521-1580), prins av Danmark. (källa)
  4. Prins Bertil i bland annat Sverige-Amerika Stiftelsen 1950-1997. (källa)
  5. Under medeltiden översattes den nordiska titeln jarl till dux, vilket är latin för hertig. Efter den siste jarlen (Birger jarl) kom titeln hertig eller dux i Sverige att bara användas för söner inom kungahuset, med ett enda undantag, hertig Bengt Algotsson. Gustav Vasa utnämnde i sitt testamente de tre yngre av sina söner – Johan, Magnus och Karl – till hertigar över var sitt område med stor självständighet, vilket fick Erik XIV att snabbt efter sitt trontillträde att sammankalla ett riksmöte i Arboga – för övrigt det första som kallades för riksdag – där han genomdrev en ökad kontroll från kronans sida över hertigdömenas administration och rättsskipning. Landskapen i Sverige ansågs på den tiden i sig vara hertigdömen eller grevskap (beroende på sin storlek och betydelse) även om de ofta inte hade någon prins som hade dem som titulära hertigdömen eller grevskap. (källa)
  6. Hertiginna är titeln för makan till en hertig, eller, historiskt, en regerande hertiginna över ett hertigdöme. Sedan 1980 har svenska prinsessor också formella titlar som hertiginnor över något av Sveriges landskap. För närvarande är Västergötland (kronprinsessan Victoria), Värmland (prins Carl Philip), Gästrikland-Hälsingland (prinsessan Madeleine), Östergötland (prinsessan Estelle), Gotland (prinsessan Leonore) Ångermanland (prins Nicolas), Skåne (prins Oscar), Södermanland (prins Alexander), Dalarna (prins Gabriel) och Blekinge (prinsessan Adrienne) upptagna. Kungen var hertig av Jämtland innan han blev kung. (källa)
  7. I Storbritannien utses hovleverantörer av drottning Elizabeth II, prins Philip och prins Charles genom utfärdandet av royal warrants. (källa)
  8. Uttrycket användes senare i samband med Husebyaffären om de affärsmän med Berl Gutenberg och prins Carl i spetsen som plundrade godset. (källa)
  9. Huvudsaken var i början att främja industriell och ekonomisk utveckling. I en tid då kommunikationerna ännu var outvecklade - det fanns knappt järnväg, ingen telefon eller telegraf, endast tidningar - fanns ett stort behov av att skapa ett forum där alla kunde mötas, för att skapa internationella handelskontakter, presentera uppfinningar och tekniska innovationer, ta hem idéer och annat nyttigt (innan patentverket satte stopp för det), osv. Den första världsutställningen ägde rum i London 1851 efter en "tävlan" mellan Frankrike och Storbritannien om vem som skulle komma först med en internationell utställning. 1849 ordnade Frankrike en stor industriutställning i Paris, men de vågade inte ta steget fullt ut till en internationell utställning eftersom de var rädda för den brittiska konkurrensen. England blev först, tack vare drottning Victorias gemål Prins Albert och hans samarbetspartner i arbetet, Sir Henry Cole. Londonutställningen, "The Great Exhibition" var inrymd i det för ändamålet uppförda Kristallpalatset i Hyde Park. Byggnaden inspirerade och utgjorde startskottet till extensiv byggnadskultur i glas och järn i världens metropoler i form av varuhus, vinterträdgårdar, så kallade Passager (skulle idag kallas shoppingmall) och liknande. Londonutställningen blev en kulturell och industriell brytpunkt för 1800-talets Europa. Utställningen besöktes av 6 miljoner människor vilket på den tiden var en ansenlig siffra. Sedan dess har besökarantalet bara stigit och räknats i tiotals miljoner. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.