Privatperson Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder privatperson, varianter, uttal och böjningar av privatperson

Privatperson synonym, annat ord för privatperson, vad betyder privatperson, förklaring, uttal och böjningar av privatperson.

Vad betyder och hur uttalas privatperson

Privatperson uttalas priv|at|pers|on och är ett substantiv.

Ordformer av privatperson

Singular

privatperson
obestämd grundform
privatpersons
obestämd genitiv
privatpersonen
bestämd grundform
privatpersonens
bestämd genitiv

Plural

privatpersoner
obestämd grundform
privatpersoners
obestämd genitiv
privatpersonerna
bestämd grundform
privatpersonernas
bestämd genitiv

Privatperson är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Privatperson på Engelska

  • private person, citizen, private, nonpublic person

Hur används ordet privatperson

  1. Tidigare gjordes skillnad mellan titlarna "Kongelig Hofleverandør" och "Leverandør til Det Kongelige Danske Hof" som båda uppkom i början av 1900-talet. Innehavaren av den förra var ett bolag eller en privatperson med personliga förbindelser med regentparet, medan innehavaren av den senare var bolag som levererade till hovhållningen. Idag finns fem särskilda leverantörstitlar: Hennes Majestät Drottningens frisör, en hovfotograf, ett hovboktryckeri, en hovjuvelerare, och en ordensjuvelerare som tillverkar insignier till de kungliga riddarordnarna Elefantorden och Dannebrogsorden. (källa)
  2. Hyresvärd är en privatperson eller ett företag som hyr ut en lokal eller bostadslägenhet, i Sverige oftast en bostadsrätt eller hyresrätt. Hyresvärden kan men behöver inte vara fastighetsägare. Den som hyr av en fastighetsägare och i sin tur hyr ut till en andrahandshyresgäst, är hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästen, samtidigt som denne är hyresgäst i förhållande till sin egen hyresvärd, fastighetsägaren. (källa)
  3. Ett exempel är frågan om punktsskatt ska betalas då varan förs in av privatperson för eget bruk. (källa)
  4. Från 1 november 2012 tillåter Lag (2012:595) om införsel av och handel med sprutor och kanyler privatimport för första gången i Sverige: "2 § En privatperson får inte föra in sprutor eller kanyler till Sverige. Detta gäller dock inte om privatpersonen för in produkterna för sitt eget eller familjemedlems medicinska bruk eller annat lovligt ändamål." Lagstiftningen om sprutor och kanyler från 1968 och Läkemedelsverkets föreskrifter från 1995 upphör då att gälla. (källa)
  5. Privatpersoner kan starta upp ett korttidshem, med måste då söka tillstånd av Socialstyrelsen. Om en privat verksamhet inte fungerar på ett godtagbart sätt är det Socialstyrelsen som går in och styr över denna. Om inte detta hjälper har socialstyrelsen rätt att förbjuda verksamheten. Om Socialstyrelsen finner att det i verksamhet som står under tillsyn förekommer ett missförhållande som har betydelse för enskildas möjligheter att kunna få de insatser de har rätt till, får Socialstyrelsen förelägga den som svarar för verksamheten att avhjälpa missförhållandet. Ett föreläggande ska innehålla uppgifter om de åtgärder som Socialstyrelsen anser nödvändiga för att det påtalade missförhållandet ska kunna avhjälpas. Föreläggandet får förenas med vite. Om ett missförhållande är allvarligt och Socialstyrelsens föreläggande inte följts, får Socialstyrelsen helt eller delvis återkalla tillståndet för verksamheten. Om verksamheten inte är tillståndspliktig får Socialstyrelsen i stället helt eller delvis förbjuda fortsatt verksamhet. (källa)
  6. Den som tar en kreditupplysning eller anmärkningskontroll på en privatperson behöver ha ett s.k. "Legitimt behov" av att ta upplysningen. Ett legitimt behov anses finnas om man avser att ingå ett kreditavtal eller liknande med personen som beställningen avser eller om det finns eller förbereds en avtalsförbindelse där det är nödvändigt att göra en ekonomisk riskbedömning. Det kan t.ex. vara ett kreditavtal, kreditköp, fakturaköp, avbetalning, borgensavtal, leasingavtal, hyra av bostad eller anställningsavtal. En kreditupplysning måste alltid godkännas i förväg av den person som beställningen avser innan själva kreditupplysningen kan utföras. (källa)
  7. I den rättshistoriska litteraturen har man brukat beteckna de lagar som blev stadfästa av en kung för lagböcker i motsats till sådana som "bara" var sammanställningar av gällande rätt, utförda av en privatperson, och kallas rättsböcker. Även lagar som inte stadfästes kunde emellertid ha varit noggrant utarbetade, det tydligaste exemplet är Magnus Erikssons landslag, som aldrig blev formellt stadfäst eftersom det förelåg oenighet om kyrkans rättigheter. Av de svenska landskapslagarna blev vad vi vet endast Upplandslagen, Södermannalagen och Närkeslagen stadfästa, av de danska endast Jyllandslagen. (källa)
  8. En första variant är större loppmarknader som anordnas tillfälligt eller regelbundet. Där kan privatpersoner och företag hyra ett bord för en eller flera dagar och sköta sin egen försäljning. Dessa loppmarknader kan hålla till i parkeringsgarage, i centrumbyggnader eller ute i det fria. Ett exempel på en sådan loppmarknad är loppmarknaden i Vårberg i Stockholm, tidigare Skärholmens loppmarknad. En särskild variant av denna typ av loppmarknad är bakluckeloppisen, där försäljning sker från säljarens bil eller från ett bord invid bilen. En av de första bakluckeloppisarna i Sverige startade i Norrskedika utanför Östhammar i norra Uppland 1995, efter engelsk förebild. Sedan dess har många liknande loppmarknader öppnats i Sverige. (källa)
  9. Mutbrott, ett brott som innebär tagande av muta. Mutbrott kan vara att någon person i sin tjänsteutövning hos myndighet, företag eller i tjänst hos privatperson, för sin egen eller någon annans vinning, erhåller ekonomisk eller annan ersättning av någon, som vill tillskansa sig en otillbörlig tjänst eller egendom eller handling av något slag. Enskild person som har tjänst i företag eller organisation, som ger eller utlovar muta av något slag, kan fällas för givande av muta - se bestickning, som brottet kallades före 2012. (källa)
  10. Patronatsrätt (latin: ius patronatus) innebär en rätt för privatperson (patronus) att tillsätta präster och ibland andra församlingstjänster. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.