Vad betyder och hur uttalas problematisera
Problematisera uttalas pro|blem|at|is|era -de.
Problematisera betyder göra problematisk och rikta uppmärksamheten på problem i el. hos.
Ordformer och varianter av problematisera
Aktiv
- problematisera
- infinitiv
- problematiserar
- presens
- problematiserade
- preteritum
- problematiserat
- supinum
- problematiserande
- presens particip
- problematisera
- imperativ
Passiv
- problematiseras
- infinitiv
- problematiseras
- presens
- problematiserades
- preteritum
- problematiserats
- supinum
Perfekt particip
- problematiserad en
- ~ + subst.
- problematiserat ett
- ~ + subst.
- problematiserade den/det/de
- ~ + subst.
Problematisera är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet problematisera
Ideologikritisk metod - där man studerar hur texter reproducerar eller problematiserar sociala, kulturella och politiska värdestrukturer.
Efter att maskuliniteten främst betraktats utifrån alstringförmågan, dominerades synen på maskulinitet från ungefär 1940-talet av att denna, enligt psykoanalytiska principer, konstituerades av manliga förebilder. Frånvaron av manliga förebilder, ansåg psykoanalysens företrädare, skulle leda till en svag könsidentitet och försvåra nära relationer med det motsatta könet. Denna uppfattning är nära nog vederlagd. Med en biologisk och evolutionsvetenskaplig utgångspunkt tillskrivs den manliga identiteten vanligen egenskaper som hör samman med social dominans, såsom kamp mot andra män om sexualpartner, våldsbenägenhet, och statusmedvetenhet. Män som äger dessa egenskaper i hög grad kallas ofta alfahannar. Synsättet problematiseras av att det finns flickor som är socialt dominanta. Genusforskare som Patricia H. Hawley har mot det evolutionsvetenskapliga synsättet påvisat att exempelvis aggressivitet och kamp för att erhålla social status också kännetecknar kvinnor.
Barnboken har traditionellt legat nära pedagogiken och uppfostran, även om senare tiders barnlitteratur frångår detta till förmån för mer estetiska hänsyn. Omfattningen på texterna är kortare än i vuxen- och ungdomslitteratur, delvis repetitiv, enklare i stilen, och med optimistiska slut. Men det finns också mer problematiserande texter även inom barnlitteraturen. Generellt sett beror längden också på läsarens ålder och läsutveckling.
Christopher Williams konstaterar att det vanligaste är att man i barndomsskildringen antar den vuxna allvetande berättarens perspektiv. Visserligen problematiserar han det, och exemplifierar med James Joyces Porträtt av konstnären som ung, men menar att det hör till undantagen.
En grupp anonyma användare på Flashback fick 2011 Sveriges Radios nyinstiftade journalistpris Årets medieorm för att ha avslöjat att ett antal av naturfotografen Terje Hellesøs bilder var förfalskade. Tilldelningen kritiserades då samma trådär avslöjandet gjordes även innehöll grova kränkande påhopp samt integritetskränkande uppgifter och att Sveriges Radio, i sin vilja att framstå som moderna och vänligt inställda till sociala medier och gräsrotsjournalistik, genom priset legitimerade en anonym mobb och istället mer borde ha problematiserat tråden på Flashback. Cecilia Djurberg, redaktören för Medieormen, menade istället att det var tydligt vad man prisade och vad man inte prisade.
Eftersom arkivet är en plats där mediearkeologin kan utövas i praktiken, problematiserar Parikka arkivet som begrepp och som medium.