Vad betyder och hur uttalas promenadgård
Promenadgård uttalas pro|men|ad|gård.
Ordformer och varianter av promenadgård
Singular
- promenadgård
- obestämd grundform
- promenadgårds
- obestämd genitiv
- promenadgården
- bestämd grundform
- promenadgårdens
- bestämd genitiv
Plural
- promenadgårdar
- obestämd grundform
- promenadgårdars
- obestämd genitiv
- promenadgårdarna
- bestämd grundform
- promenadgårdarnas
- bestämd genitiv
Promenadgård är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet promenadgård
2015 startades en ungdomsavdelning på en av de mindre avdelningarna. På en avdelning för nio intagna byggde man om två celler (en enkelcell och en dubbelcell) till personalutrymme så att maxantalet på ungdomarna endast skulle vara 6st. Visionen med en ungdomsavdelning på en anstalt i säkerhetsklass 1 var att hantera de mest svårhanterliga intagna under 24 år. Man valde också att bygga en stor ny promenadgård som endast var avsedd för de sex nya ungdomarna. Denna promenadgård fick en budget på 1,5 miljoner men summan slutade på nästan 8 miljoner. Försöket med ungdomsavdelningen blev dock inte lyckad då Saltvik inte var byggt för att kunna skilja de nya ungdomarna från resten av de intagna, vilken var meningen. På grund av detta valde man 2020 att avsluta ungdomsavdelningen och återställde den igen till en normalavdelning för nio intagna.
Avdelningarna 30 (Manliga stormen) och 31 (Kvinnliga stormen) öppnade 1924. De var till för "stormande" patienter, det vill säga psykotiska patienter med allvarlig aggression eller självskadebeteenden. På varje avdelning fanns 120 vårdplatser och tio isoleringsrum för heloroliga patienter, samt badsal med fyra badkar för långbad. Samtliga sängar var robusta, byggda i trä och fastskruvade i golvet. Fönstren var försedda med träluckor som kunde låsas inåt, för att förhindra sönderslagning, och avdelningarnas respektive promenadgård hade ett fyra meter högt plank av trä. Avdelningarna var ökända för sin lyhördhet och höga ljudvolymer. Idag är avdelning 30 riven.
Byggnaden öppnade den 29 maj 1912 och var ritad av Ture Stenberg. Avdelningen hade vid öppnandet 27 vårdplatser och var 1912 en av två säkerhetsavdelningar i landet, den andra låg på Säters tvillinghospital Sankta Gertruds sjukhus i Västervik. Paviljongen var till för psykiskt sjuka personer som begått allvarliga vålds-, hot- eller sexualbrott. Avdelningen hade en högre personaltäthet och ett starkare skydd mot rymning, med bland annat tjockare väggar, larmanordningar, centralstyrning av elektriskt ljus och en säkert placerad portvakt som reglerade in- och utgång till byggnaden. Till avdelningen hörde en promenadgård, som omgärdades av ett högt trästaket, senare en mur. Fasta paviljongen stängdes 1989. Under branden 2002 förstördes vissa delar av byggnaden.
Fängelset togs i bruk i december 1857 och byggkostnaden var 192 340 kronor. Anläggningen bestod av en huvudbyggnad i tre våningsplan med 107 celler samt två flyglar, där den ena innehöll två sessionssalar, en för länets häradsrätt och en för stadens Rådhusrätts 2:a avdelning. Den andra flygeln var en ekonomibyggnad med bland annat sjukrum för fångarna. Tio promenadgårdar fanns.