Provstycke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder provstycke, varianter, uttal och böjningar av provstycke

Provstycke synonym, annat ord för provstycke, vad betyder provstycke, förklaring, uttal och böjningar av provstycke.

Vad betyder och hur uttalas provstycke

Provstycke uttalas prov|stycke och är ett substantiv.

Ordformer av provstycke

Singular

provstycke
obestämd grundform
provstyckes
obestämd genitiv
provstycket
bestämd grundform
provstyckets
bestämd genitiv

Plural

provstycken
obestämd grundform
provstyckens
obestämd genitiv
provstyckena
bestämd grundform
provstyckenas
bestämd genitiv

Provstycke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet provstycke

  1. Brottförlängning, förkortad A5, är den procentuella töjningen som fås över ett specifikt mätområde på ett provstycke som dragbelastats till brott. Brottförlängningen mäts från obelastat stadium till dess att sprickor uppstår. Vanligtvis mäts brottförlängningen på en längd som motsvarar fem gånger provstångens diameter, därav beteckningen A5. Ju högre hållfasthet materialet har desto lägre brukar brottförlängningen vara. (källa)
  2. Han var son till kofferdikaptenen Sylvest och Sophia Fehrman samt kusin till Carl Gustaf Fehrman. Sylvest var på 1790-talet elev till Daniel Fehrman och Johan Tobias Sergel vid Konstakademien i Stockholm. Han medverkade i akademiutställningarna 1791–1793 med provstycken från modellskolan och tilldelades 3:e medaljen tre gånger. Efter sin utbildning var han även verksam som gravör i Stockholm. (källa)
  3. Wacklin studerade porträttmålning för Lorentz Pasch i Stockholm mellan 1731 och 1734. Han utbildade sig vidare hos Pilo i Köpenhamn där han en tid även var verksam. Han ansökte hos Hallrätten i Stockholm att få arbeta som fri konstnär 1742 och visade i samband med sin ansökan upp prov på sitt porträttmåleri och lovade att återkomma med provstycken av tapetmåleri som han enligt egen utsago lärt sig i Sankt Petersburg. Till Stockholm hade Wacklin kommit som flykting via Willmanstrand och Fredrikshamn eftersom det rådde krig mellan Ryssland och Sverige 1741. Under våren 1743 ansökte han om hjälp från Hallrätten eftersom han hade svårt att hitta sin utkomst. Senare under året ansökte han om pass för att resa till Sankt Petersburg och där som tapetmålare kunna försörja sin familj, vilket han inte kunde göra i Finland. I slutet av 1740-talet är han verksam i Danmark där han bland annat målar ett porträtt av Jørgen Wichmand 1749 men den närmaste tiden därefter har man inga säkra uppgifter var Wacklin är, men av signerade arbeten vet man att han var verksam i Köpenhamn 1753–1754 och troligen har han vistats många år i Danmark. Han återvände till Stockholm 1754 och reste vidare till Finland 1755 för att året efter återvända till Stockholm man vet även att han 1757 besökte England och där utförde några porträtt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.