Prästhem Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prästhem, varianter, uttal och böjningar av prästhem

Prästhem synonym, annat ord för prästhem, vad betyder prästhem, förklaring, uttal och böjningar av prästhem.

Vad betyder och hur uttalas prästhem

Prästhem uttalas präst|hem och är ett substantiv.

Ordformer av prästhem

Singular

prästhem
obestämd grundform
prästhems
obestämd genitiv
prästhemmet
bestämd grundform
prästhemmets
bestämd genitiv

Plural

prästhem
obestämd grundform
prästhems
obestämd genitiv
prästhemmen
bestämd grundform
prästhemmens
bestämd genitiv

Prästhem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet prästhem

  1. Efter skolgång i prästhemmet, trivialskolan i Skänninge och gymnasiet i Linköping, kom Clas Livijn år 1800 som 19-åring till universitetet i Lund för att studera till präst, men i samband med faderns död flyttade han 1802 till universitetet i Uppsala. Som student i Uppsala stiftade Livijn 1803 jämte Lorenzo Hammarsköld och några andra jämnåriga sällskapet Vitterhetens vänner, genom vilket de romantiska idéerna först vann insteg i Sverige. Livijns första litterära försök utgjordes av tävlingsskrifter i detta sällskap, mestadels parodiska dikter, i vilka den akademiska smaken förhånades. Under pseudonymen Olof Mollbergsson skrev han polemiska artiklar i Stockholmsromantikernas tidskrift Polyfem, grundad 1809. Det fästes stora förhoppningar vid Livijn, Hammarsköld såg i honom ämnet till en svensk Goethe. Han var mottaglig för de nya idéerna, hade en yster fantasi, var kvick, slagkraftig och ironisk i repliken, men förhoppningarna infriades endast ytterst sporadiskt. (källa)
  2. Cavallin avlade filosofie kandidatexamen vid Lunds universitet 1888 och filosofie licentiatexamen 1893. Han promoverades till filosofie doktor 1896. Cavallin var vice lektor i Linköping 1891–1895, i Norrköping 1895–1896, vice adjunkt i Malmö 1896–1897, extra ordinarie lektor i Ystad 1897–1902, lektor i Östersund 1902–1911, i Kristianstad 1911–1916 och i Växjö 1916–1932. Han blev ledamot av Växjö domkapitel 1917. Cavallin var medarbetare i Minnen från gamla skånska prästhem och När vi gingo i Lunds katedralskola. Han utgav vetenskaplig skrifter och skolböcker, publicerade tidningsartiklar och deltog i översättningen av Olaus Magnus Historia de gentibus septentrionalibus. (källa)
  3. Petersson skrev Några minnen från A.J. Peterssons hem i Hökhuvud och Torsåker (i "Minnen från prästhem i ärkestiftet", 1933). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.