Prästseminarium Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prästseminarium, varianter, uttal och böjningar av prästseminarium

Prästseminarium synonym, annat ord för prästseminarium, vad betyder prästseminarium, förklaring, uttal och böjningar av prästseminarium.

Vad betyder och hur uttalas prästseminarium

Prästseminarium uttalas präst|sem|in|ari|um och är ett substantiv.

Ordformer av prästseminarium

Singular

prästseminarium
obestämd grundform
prästseminariums
obestämd genitiv
prästseminariet
bestämd grundform
prästseminariets
bestämd genitiv

Plural

prästseminarier
obestämd grundform
prästseminariers
obestämd genitiv
prästseminarierna
bestämd grundform
prästseminariernas
bestämd genitiv

Prästseminarium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet prästseminarium

  1. Efter 1880 undervisade Sarto i dogmatik och moralteologi vid prästseminariet i Treviso. I november 1884 utnämndes Sarto till biskop av Mantua och vigdes i kyrkan Sant'Apollinare i Rom. I egenskap av biskop stärkte han bland annat prästseminariet i Mantua och gav det en tydlig profil i enlighet med Thomas doktriner. (källa)
  2. Bland dessa reformer fanns bland annat grundandet av prästseminarier för att utbilda präster i kyrkans andliga liv och teologiska tradition, omvandlingen av det kristna livet genom att återföra de andliga ordnarna till sin teologiska grund och nya andliga rörelser som fokuserade på ett liv i bön och en personlig relation med Kristus, inklusive de spanska mystikerna och den franska spiritualistiska skolan. Motreformationen hade också politiska dimensioner, till exempel den romerska inkvisitionen. Ett viktigt syfte med motreformationen var att missionera i de delar av världen som koloniserats som huvudsakligen katolska, men även att återföra länder som Sverige och England till katolicismen. (källa)
  3. Relationen mellan katolska kyrkan och SSPX har varit ansträngd sedan 1976, när Lefebvre förklarade påve Paulus VI och biskoparna vara kättare. I och med detta uteslöts medlemmar och anhängare till SSPX från prästseminarier, och Lefebvre frånkändes rätten att förmedla sakrament och i övrigt utföra prästämbetet. Lefebvre hörsammade inte detta förbud. (källa)
  4. Johannes Kepler (tyska: , även Ioannes Keplerus), född 27 december 1571 i Weil der Stadt, död 15 november 1630 i Regensburg, var en tysk astronom, matematiker, mystiker och fysiker. Han efterträdde Tycho Brahe som kejserlig matematiker i Prag år 1601. När Kepler var ung skickades han till prästseminariet i Maulbronn. Hans föräldrar hade tänkt att han skulle utbilda sig till präst, men så blev det inte. Kepler började studera vid universitet i Tübingen 1589. Här blev han inspirerad av matematikprofessorn Michael Maestlin som var anhängare av den heliocentriska världsbilden som utformades av Nicolaus Copernicus i början på 1500-talet. 1591 tog han sin akademiska grundexamen och började sina studier för att bli präst. År 1594 började han själv arbeta som matematikprofessor i Graz. Här skrev han 1596 sitt första astronomiarbete, Det kosmografiska mysteriet, där han försökte förklara sfärerna för Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter och Saturnus. (källa)
  5. Ingvar Fogelqvist, född 25 juni 1951 i Dundee, Sydafrika. Son till kyrkoherde Erik Fogelqvist och Gunvor f Forsberg. Han är romersk-katolsk präst och teologie doktor och disputerade i Uppsala 1993 på avhandlingen Apostasy and Social Reform in the Revelations of St Birgitta. Tidigare har han varit präst i Svenska kyrkan. Efter prästvigning för Stockholms katolska stift har han varit rektor för katolska prästseminariet i Järfälla. Ingvar Fogelqvist är nu verksam som kyrkoherde i Katolska kyrkan i Växjö och utbildningsansvarig inom Stockholms katolska stift. Fogelqvist firar även mässan enligt den äldre romerska riten. (källa)
  6. Doddridge var predikant i en independent församling i Northampton och var ledare för ett prästseminarium, som han där grundat. Doddridge verkade för en praktisk kristendom och företrädde en av konfessionella särmeningar oberoende enhetsteologi. Flera av hans uppbyggelseskrifter har översatts till ett antal språk, även svenska. Hans andliga sånger utkom efter hans död i en rad upplagor. (källa)
  7. År 1969–1970 kom en ny mässordning, utarbetad av ärkebiskop Annibale Bugnini på Paulus VI:s uppdrag. Den nya mässordningen var, med vissa undantag, obligatorisk vilket ledde till öppen konflikt mellan Lefebvre och påven då Lefebvre ansåg den nya mässan "protestantiserande" och ett starkt brott mot traditionen. Lefebvre förde samman präster och teologistudenter som önskade vara katoliker på traditionellt sätt, det vill säga på samma sätt som före Andra Vatikankonciliet, inklusive den gamla tridentinska liturgin. År 1970 grundade han ett prästseminarium i Ecône i Valais, en fransktalande del av Schweiz, och ur den stiftelse som var ansvarig för seminariet växte Prästbrödraskapet S:t Pius X fram. (källa)
  8. Marcel Proust föddes den 10 juli 1871 i Auteuil, två månader efter att frankfurtfreden formellt avslutade fransk-tyska kriget. Han föddes i sin morfars bror Louis Weils hus, på rue La Fontaine 96. Hans mor, Jeanne Weil, dotter till en affärsman från en släkt av konverterade judar från Alsace, förde med sig en rik och utvecklad kultur, och visade sonen en ibland översvallande tillgivenhet. Hans far, Adrien Proust, son till en köpman i Illiers (i Eure-et-Loir), var professor på medicinska fakulteten i Paris, efter att först ha påbörjat studier på prästseminarium hade han blivit Frankrikes första stora hygienist och rådgivare åt regeringen i kampen mot epidemierna. Marcel döptes i Saint-Louis-d'Antin-kyrkan i Paris. Men vid denna tid härjades Paris av de våldsamheter som omgav undertryckandet av kommunen. En kväll i maj då Adrien Proust kom hem, träffades han av en kula i benet, vilket försatte Jeanne i svår chock. (källa)
  9. Guldgrävarsången var ett av de stora numren i Lapp-Lisas repertoar. Melodin är med största säkerhet en gammal amerikansk folkvisa, som Fredrik Arvid Bloom skrev texten till. Bloom gav sig ut från Sverige som sjöman i slutet av 1800-talet och "försvann". Han förklarades obefintlig 1902 i Sverige, men just då studerade han vid ett prästseminarium i Chicago sedan han gått in i Frälsningsarmén. Bloom kom tillbaka till Sverige och arbetade som frikyrkopastor i Svenska Missionsförbundet och Svenska Baptistsamfundet de sista åren av sitt liv innan han dog 1927. Man vet inte om han själv i början av sin amerikatid såg guldgrävarlivet på nära håll och om han berättar om egna upplevelser i sin text. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.