Prästutbildning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prästutbildning, varianter, uttal och böjningar av prästutbildning

Prästutbildning synonym, annat ord för prästutbildning, vad betyder prästutbildning, förklaring, uttal och böjningar av prästutbildning.

Vad betyder och hur uttalas prästutbildning

Prästutbildning uttalas präst|ut|bild|ning och är ett substantiv.

Ordformer av prästutbildning

Singular

prästutbildning
obestämd grundform
prästutbildnings
obestämd genitiv
prästutbildningen
bestämd grundform
prästutbildningens
bestämd genitiv

Plural

prästutbildningar
obestämd grundform
prästutbildningars
obestämd genitiv
prästutbildningarna
bestämd grundform
prästutbildningarnas
bestämd genitiv

Prästutbildning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet prästutbildning

  1. Kyrkan övertog vid övergången till medeltiden antikens utbildningsarv, vilket primärt fördes till klosterskolor. Omkring 700-talet började stora kyrkor uppföras i Europa, domkyrkor eller katedraler, där prästutbildning gavs. Den äldsta domkyrkoskolan grundades av Krodegang (död 766) i Metz. I syfte att förbättra det prästerliga levernet i sitt stift, anordnade han ett stort hus (domus, varav "domkyrka") där prästerna skulle bo tillsammans med honom och lära sig vissa regler för sitt uppförande. Tillsammans undervisade de pojkar som avsåg att bli präster. Karl den store gjorde skolformen och medföljande domkapitelindelning till norm i hela det frankiska riket, varifrån det spreds. Det förekom likartade skolor i andra städer än biskopsstäderna, kallade stiftsskolor. Nordens äldsta katedralskola är katedralskolan i Lund, som grundades 1085 genom en donation av Knut den helige, Lund tillhörde då Danmark. Sveriges äldsta katedralskola är så vitt källorna kan förtälja katedralskolan i Linköping som finns omnämnd under mitten av 1200-talet. På 1200-talet fanns svenska katedralskolor i Uppsala, Skara, Linköping, Växjö, Västerås, Strängnäs och Åbo. De svenska katedralskolorna sekulariserades successivt efter reformationen, och övergick i läroverk, sedermera gymnasieskola. (källa)
  2. Oloph Bexell, "Prästutbildning, prästtjänster och prästerlig befordran i äldre tid" i boken Strängnäs stifts herdaminne band 4, 1995. (källa)
  3. Det kan avse praktik i något slags yrkesförberedande handledd verksamhet, exempelvis inom läkar- och prästutbildning. Det kan också syfta på utövandet av en viss verksamhet, eller plats för en verksamhet, exempelvis i sammansättningar som läkar- eller advokatpraktik. Inom samhällsvetenskapen används ibland praktik (ofta i plural: praktiker) i en specialiserad betydelse som syftar på handlingsmönster i olika sammanhang. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.