Synonymer till pålysa
Vad betyder och hur uttalas pålysa
Pålysa uttalas på|lysa pålyste.
Ordformer och varianter av pålysa
Aktiv
- pålysa
- infinitiv
- pålyser
- presens
- pålyste
- preteritum
- pålyst
- supinum
- pålysande
- presens particip
- pålys
- imperativ
Passiv
- pålysas
- infinitiv
- pålyses
- presens
- pålystes
- preteritum
- pålysts
- supinum
Perfekt particip
- pålyst en
- ~ + subst.
- pålyst ett
- ~ + subst.
- pålysta den/det/de
- ~ + subst.
Pålysa är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet pålysa
Medan stridsvagnar körde runt på Atens gator blev Kung Konstantin II på morgonen under kuppen uppmanad att pålysa allmän mobilisering mot kuppmakarna, men han nekade att göra detta. Istället lät han de nya makthavarna avlägga en ed och uttryckte att han var "säker på att de handlat i avseende att rädda landet". Kungen var isolerad med stridsvagnar utanför residenset. Detta gjorde emellertid att han för många greker blev associerad med kuppmakarna. Detta var ett intryck som icke ändrades av kungens försök till motkupp den 13 december 1967. Motkuppen misslyckades och hela den kungliga familjen flydde till Rom tillsammans med den nya premiärministern Konstantinos Kollias och befann sig i exil resten av juntaperioden.
De två första härskarna, Osman I och Orhan, kallade sig själva endast hövdingar (bey) men Murad I lät år 1383 kröna sig till sultan. Då det bysantinska riket besegrats vid Konstantinopels fall år 1453 lät sultan Mehmet II utropa sig till arvtagare och kejsare av det romerska riket (Kayser-i Rûm) och beskyddare av den ortodoxa kristendomen. Från 1517, då Kairo erövrades av Selim I som lät avsätta kalifen där, var sultanerna även kalifer av Islam (alla muslimers andliga överhuvud) och sultanen ansågs ha rätt att pålysa jihad, heligt islamiskt krig. Sultantiteln avskaffades i och med den turkiska revolutionen år 1922 och kaliftiteln avskaffades två år senare.