Påskdag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder påskdag, varianter, uttal och böjningar av påskdag

Påskdag synonym, annat ord för påskdag, vad betyder påskdag, förklaring, uttal och böjningar av påskdag.

Vad betyder och hur uttalas påskdag

Påskdag uttalas påsk|dag och är ett substantiv.

Påskdag betyder:

Ordformer av påskdag

Singular

påskdag
obestämd grundform
påskdags
obestämd genitiv
påskdagen
bestämd grundform
påskdagens
bestämd genitiv

Plural

påskdagar
obestämd grundform
påskdagars
obestämd genitiv
påskdagarna
bestämd grundform
påskdagarnas
bestämd genitiv

Påskdag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet påskdag

  1. Gemensamma regler inom kristendomen för att bestämma vilken kalenderdag påskdagen infaller på anses av tradition ha uppstått vid det första konciliet i Nicaea år 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. Påskhelgen består av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Veckan innan påskhelgen kallas stilla veckan och veckan efter påskveckan. (källa)
  2. Kantat till påskdagen "Att smädelse och död för vår". (källa)
  3. Påsknatten är natten mellan påskafton och påskdagen. Traditionellt firas då en påsknattsmässa till minnet av uttåget ur Egypten och Kristi uppståndelse. Från början var denna midnattsmässa förlagd till långfredagens första timma men försköts längre fram till övergången från påskafton till påskdag. Temat i Svenska kyrkan är "Genom död till liv". (källa)
  4. Långfredagen uppmärksammas inom kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Namnet långfredag kommer av att dagen var lång och fylld av lidande för Jesus och av att gudstjänsten var längre än i vanliga fall. (källa)
  5. Tidpunkten för askonsdagen ärörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen (40 vanliga fastedagar samt sex söndagar då man inte fastar), vilken i sin tur infaller första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars. Askonsdagen infaller mellan den 4 februari (om påskdagen infaller 22 mars ett normalår) och den 10 mars (om påskdagen infaller den 25 april). Trots sin placering i det borgerliga året har askonsdagen aldrig infallit på skottdagen den 29 februari, och kommer inte infalla detta datum förrän år 2096. I folklig tradition förekommer askonsdagen även som ett (felaktigt) alternativt namn på dymmelonsdagen, onsdagen i Stilla veckan, alltså dagen före skärtorsdagen. (källa)
  6. Stilla veckan (även passionsveckan, dymmelveckan eller tysta veckan) är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före påskdagen. Den sträcker sig från palmsöndagen till påskafton och firas till minne av Kristi lidande och död på korset. (källa)
  7. Påskkärring, även påskakäring, påskkäring och påskakärring, är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt tradition flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen. (källa)
  8. Påskafton är en helgdagsafton, lördagen före påskdagen. Denna dag är gudstjänstfri i Svenska kyrkan. (källa)
  9. påskdagens morgon samlades barnen i byn vid äggabacken. Det var främst barnen som lekte denna lek. Det kunde gå till så att man rullade ett ägg ner för en tegelpanna eller planka och förhoppningsvis träffade de den andres ägg som låg på backen. Bäst var det om ett ägg sprack för då vann man ägget. (källa)
  10. Till kvinnodräkten hör tre tröjor, en grön och en svart samt skinntröja, den förra enligt gammalt brukad på de båda juldagarna, nyårsdagen, trettondagen och de båda påskdagarna. Numer används gröntröjan "till vardags". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.