Räddningstjänst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder räddningstjänst, varianter, uttal och böjningar av räddningstjänst

Räddningstjänst synonym, annat ord för räddningstjänst, vad betyder räddningstjänst, förklaring, uttal och böjningar av räddningstjänst.

Vad betyder och hur uttalas räddningstjänst

Räddningstjänst uttalas rädd|nings|tjänst och är ett substantiv.

Ordformer av räddningstjänst

Singular

räddningstjänst
obestämd grundform
räddningstjänsts
obestämd genitiv
räddningstjänsten
bestämd grundform
räddningstjänstens
bestämd genitiv

Plural

räddningstjänster
obestämd grundform
räddningstjänsters
obestämd genitiv
räddningstjänsterna
bestämd grundform
räddningstjänsternas
bestämd genitiv

Räddningstjänst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Räddningstjänst på Engelska

  • rescue service

Hur används ordet räddningstjänst

  1. Kalciumbaserade, kattsandsliknande granulat i olika kornstorlekar används till exempel av räddningstjänst som spillredskap för att absorbera utspillda kemikalier vid olyckstillbud - såsom tankbilsolyckor med mera. (källa)
  2. En radiotelefon eller kommunikationsradio, komradio, är en radioapparat som är både sändare och mottagare, en så kallad transceiver. Kommunikationsradio används i många sammanhang, till exempel inom flygtrafik, sjöfart och räddningstjänst samt av radioamatörer, jägare, industrin, polisen med flera på därtill reserverade frekvenser. En bärbar kommunikationsradio kallas ofta walkie-talkie. Mobiltelefoner räknas i allmänhet inte som radiotelefoner, då samtal direkt mellan telefonerna inte är möjliga. Amatörradio faller ofta utanför begreppet kommunikationsradio, eftersom ändamålet inte är överföringen av information, utan det är mediet i sig som är av intresse, och många är inte sändaramatörer utan lyssnar mest på andras trafik eller avlägsen rundradio. (källa)
  3. Under 1950-talet byggdes i ett intensivt skede ledningscentraler i bergrum till kommuner, räddningstjänsten och sjukvården för samverkan i en krissituation. Ledningscentralerna utgjordes av sex olika typer, vilka var klassificerade efter storlek, typ A utgjorde den största typen av ledningscentral, medan typ F utgjorde den minsta. Ledningscentral typ A var uppförd i två våningsplan med inrättade rum för taktiska genomgångar, sovlogement, toaletter och separat reservkraftverk. Totalt var ledningscentral typ A anpassad för 60–100 personer. Ledningscentral typ A moderniserades under 1950-talet och 1960-talet, för att kunna motstå kärnvapen samt vätebomber. Modellen till höger är en modell över hur en ledningscentral var uppbyggd, en verklig motsvarighet till denna modell fanns exempelvis i distriktscentralen (DC) Bofinken på västkusten. (källa)
  4. Räddningstjänster Ambulans. (källa)
  5. Räddningscentral inom kommunal räddningstjänst. (källa)
  6. Räddningsinsats är en organisatorisk arbetsform för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljö, bestående av samhällets resurser, främst i form av räddningstjänst, ambulans, polis, men även andra staliga organisationer som ingår i räddningstjänstbegreppet. De vanligaste förekommande räddningsinsatserna är trafikolyckor, bränder och andra olyckor. En räddningsinsats leds av en räddningsledare, vilken agerar utifrån ett regelverk som benämns Lag om skydd mot olyckor (Lag 2003:778 om skydd mot olyckor). (källa)
  7. Formellt äräddningschefen också den enda uttalade räddningsledaren i en kommunal räddningstjänstorganisation, men räddningschefen får enligt lag utse någon annan att verka som räddningsledare om den utsedde har rätt kompetens. Vanliga beteckningar på befäl som kan vara räddningsledare är styrkeledare, brandförman, brandmästare, insatsledare, yttre befäl och räddningschef i beredskap. Varje räddningstjänst väljer själv hur de betecknar sina befäl och även vilka befäl som är utsedda att verka som räddningsledare. (källa)
  8. Räddningstjänst är en organisatorisk arbetsform för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljö. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.