Råvarubrist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder råvarubrist, varianter, uttal och böjningar av råvarubrist

Råvarubrist synonym, annat ord för råvarubrist, vad betyder råvarubrist, förklaring, uttal och böjningar av råvarubrist.

Vad betyder och hur uttalas råvarubrist

Råvarubrist uttalas rå|varu|brist och är ett substantiv.

Ordformer av råvarubrist

Singular

råvarubrist
obestämd grundform
råvarubrists
obestämd genitiv
råvarubristen
bestämd grundform
råvarubristens
bestämd genitiv

Råvarubrist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet råvarubrist

  1. Brytning i gruvan påbörjades på 1640-talet och bedrevs med kortare avbrott under 1700- och 1800-talen. När brytningen i Skottvångs gruva upphörde 1921 fortsatte brytningen i Älgsjöbackens gruva i ytterligare 23 år, då råvarubristen under mellankrigstiden och andra världskriget gav gruvan en nådatid. Gruvan lades dock ned 1944, före krigsslutet, och efter gruvans nedläggning lades järnvägen mellan Åkers styckebruk och Skottvångs gruva (som passerade Älgsjöbackens gruva) också ned och rälsen revs upp. Några få meter spår finns dock fortfarande kvar vid gruvan. (källa)
  2. Trabanten togs fram under 1950-talet som Östtysklands svar på Västtysklands Volkswagen och visionen om en folkbil. 1954 beslöt politbyrån att tillverka en robust småbil med Lloyd som förebild. Lloyd, en personbil från Bremen, hade firat stora framgångar sedan introduktionen 1950. På grund av den stora råvarubristen i Östtyskland gjordes Trabantens karosspaneler (skärmar, dörrsidor mm) av en speciell och på den tiden modern hårdplast, så kallad duroplast. (källa)
  3. 1914 slöts det första rikstäckande avtalet med arbetsgivaren Sveriges textilindustriförbund. Senare under första världskriget var arbetslösheten stor till följd av råvarubrist. (källa)
  4. Perioden mellan 1920 och 1950 präglades av både tillväxt och motgång för den svenska skoindustrin. När industrin återhämtade sig efter materialbristen kunde den erfara en tillväxt i omfattning, trots den rådande ekonomiska depressionen. Ett flertal småskaliga företag startades, varav de flesta hade kort varaktighet och hamnade ofta i konkurs, speciellt under 1930-talet. År 1934 fanns det totalt 74 skofabriker i Örebro och endast 4 år senare, 1938, var 122 fabriker belägna i Örebro. Det faktum att antalet fabriker i Örebro nästan dubblerats mellan 1934 och 1938 vittnar om den stora tillväxten skoindustrin genomgick. Depressionen innebar precis som för andra industrier en minskad lönsamhet med följande nedskärningar ofta bestående av personalnedskärning. Efter depressionen hade skoindustrin återhämtat sig och skulle komma att återigen börja tillverka militärskor för export till krigförande länder i det andra världskriget. Precis som under det första världskriget var detta en lönsam affär, tills det att en råvarubrist lamslog industrin 1942 och kom att leda till arbetslöshet och avsättningssvårigheter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.