Radiogrammofon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder radiogrammofon, varianter, uttal och böjningar av radiogrammofon

Radiogrammofon synonym, annat ord för radiogrammofon, vad betyder radiogrammofon, förklaring, uttal och böjningar av radiogrammofon.

Vad betyder och hur uttalas radiogrammofon

Radiogrammofon uttalas radio|grammo|fon och är ett substantiv.

Ordformer av radiogrammofon

Singular

radiogrammofon
obestämd grundform
radiogrammofons
obestämd genitiv
radiogrammofonen
bestämd grundform
radiogrammofonens
bestämd genitiv

Plural

radiogrammofoner
obestämd grundform
radiogrammofoners
obestämd genitiv
radiogrammofonerna
bestämd grundform
radiogrammofonernas
bestämd genitiv

Radiogrammofon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet radiogrammofon

  1. Centrum Radio låg i segmentet för den högsta pris- och kvalitetsklassen. Royal De Luxe (kungaradion) exempelvis kostade 1937 så mycket som 465 kronor, det motsvarar cirka 13 000 kronor år 2010 och företagets mest exklusiva radiogrammofon betingade 932 kronor (idag ca 25 000 kronor). I en broschyr till Centrum Radios 20-årsjubileum 1948 presenterades 18 olika radioapparater och radiogrammofoner. Radion och grammofonen hade blivit en mode- och statuspryl. (källa)
  2. 1932 var företaget bland de första i Europa som kombinerade radiomottagare och skivspelare i en enhet – radiogrammofonen. 1935 skapades den klassiska logotypen med ett upphöjt A i mitten. En stor framgång 1936 blev en batteridriven väskradio. Under andra världskriget följde krigsproduktion där Braun tillverkade radiokommunikationsutrustning. 1944 förstördes Brauns två fabriker i Frankfurt am Main vid luftanfall. 1947 återstartade man verksamheten med tillverkning ficklampor och radioapparater. En avgörande framgång för bolaget blev rakapparaten S 50 som lanserades 1949. Den var utvecklad av Max Braun och lade grunden för företagets stora framgångar inom rakapparater där man är en av de ledande tillverkarna. En klassisk modell är Sixtant som formgavs 1962 av Hans Gugelot. (källa)
  3. Som barn sjöng han först i söndagsskolans kör, vilken han upplevde som tråkig, och därefter i en gosskör. I gosskören kände han för första gången "musikalisk glädje". Han kom i kontakt med musik på skiva via familjens radiogrammofon, däribland Ludvig van Beethovens "Ödessymfonin" och Duke Ellingtons "Diga Doo". Lite senare kom han i kontakt med The Everly Brothers' musik, vilken gjorde honom "hypnotiserad". Han lyssnade även mycket till The Beatles, The Rolling Stones och The Kinks. (källa)
  4. Grammofonerna var ofta på 1950-talet försedda med automatiska skivväxlare och ihopbyggda med radiomottagare och högtalare, och man kallade dem allmänt radiogrammofoner. Dessa var stora och tunga då radion använde elektronrör som behövde mycket ström för att fungera och höljet ofta var en rejäl möbel med påkostat snickeri. (källa)
  5. År 1949 marknadsfördes även den helt nya trådinspelaren Magnefon. Den byggde på ett amerikanskt patent, som Luxor utvecklat vidare. Magnefoner såldes fristående eller integrerade i radiomöbler. En Luxor radiogrammofon kostade i mitten av 1950-talet strax under 1000 kronor. Med skivväxlare steg priset till 1300 kronor och dessutom med trådspelaren blev priset 1700 kronor. Trådspelarna efterträddes snart av bandspelare. 1945 köpte Luxor det konkursmässiga Skandinaviska Radio AB med varumärket Skantic, som sedan användes parallellt med Luxors eget. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.