Radioserie Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder radioserie, varianter, uttal och böjningar av radioserie

Radioserie synonym, annat ord för radioserie, vad betyder radioserie, förklaring, uttal och böjningar av radioserie.

Vad betyder och hur uttalas radioserie

Radioserie uttalas radio|serie och är ett substantiv.

Ordformer av radioserie

Singular

radioserie
obestämd grundform
radioseries
obestämd genitiv
radioserien
bestämd grundform
radioseriens
bestämd genitiv

Plural

radioserier
obestämd grundform
radioseriers
obestämd genitiv
radioserierna
bestämd grundform
radioseriernas
bestämd genitiv

Radioserie är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet radioserie

  1. Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner är en svensk film från 1956, baserad på radioserien Kalle Stropp och Grodan Boll. Manuset till filmen skrevs av Thomas Funck, och regissör var hans bror Hasse Funck. (källa)
  2. Radioserien Familjen Björck hade premiär år 1936 och sändes varannan lördag i avsnitt på ca 15 minuter/avsnitt (dvs. ca 30 minuter/månad). Seriens format är uppbyggd som en "sitcom" och var inspirerad av den danska radioserien om Familjen Hansen (1929–1949) och ett flertal populära amerikanska radiositcoms som bland annat The Goldbergs (1929–1955). Familjen Björck skrevs av Alice Svensk och varje avsnitt har ofta formatet av en sketch kring en speciell händelse i familjen: "Vilse på vinden", "Tant Astrids födelsedag", "Familjen Björck firar jul", osv. Serien speglade även sin samtid och fungerade också som en samhällskommenterande serie, och var framför allt viktig under krigsåren, med avsnitt som "Familjen i beredskap" och "Familjen Björck i Garmisch-Partenkirchen" (Olympiaden 1936). Serien fungerade således som en beredskapsserie under krigsåren där utvecklingen i andra världskrigets Europa speglas i familjen Björck, och serien fyllde här även en viktig social funktion för svenska familjer och kom under dessa år här att även fungera som ett slags pedagogisk samhällsinformation (eftersom i princip "alla" svenskar som hade radio lyssnade på den). Regissör till serien var radiomannen Lars Madsén. Han på- och avannonserade även varje avsnitt vid radiosändningarna. (källa)
  3. Han arbetade länge som programledare i Sveriges Radio P1, bland annat för P1-morgon, där han även har varit producent och reporter, och för samhällsprogrammet Studio Ett. Han har varit fackligt ansvarig på SR Ekot. Huitfeldt har programlett flera uppmärksammade specialsatsningar som P1 granskar klimatfebern 2007, Studio Ett granskar fallet Thomas Quick 2012 och Det delade Sverige 2012. Han har också arbetat som undersökande reporter i flera projekt. År 2006 gjorde han tillsammans med Ola Wong och Thella Johnson den wallraffande, uppmärksammade radioserien Sten till varje pris i P1-programmet Kaliber. Tillsammans med Anders Holmberg gjorde han reportageserien Den blinda fläcken om alkohol och våld. Den sändes i P1-programmet Kaliber våren 2009. (källa)
  4. I radio framträdde han under flera år i radioserien Enslingen Johannes med Gösta Bernhard. Stig Järrel har beskrivits som ett komiskt geni. Han var snabbtänkt och kvick i repliken. Sin improvisationsförmåga fick han utlopp för i radioserier som Tjugo frågor och På minuten. (källa)
  5. Sigge Stark, pseudonym för Signe Björnberg, född Petersen 22 mars 1896 i Hidinge församling, Örebro län, död 1 februari 1964 i Nordmarks församling, Värmlands län, var en svensk författare, travkusk och hunduppfödare. Hon var under flera decennier en av Sveriges mest lästa författare, via kärleksromaner med titlar som Månskensnatten (1945), Vi gifter bort mamma (1955) och Carmen Maria och kärleken (1965). Sammanlagt trycktes böckerna i över 5 miljoner exemplar. Hon skrev även manus till ett par radioserier och gav ut två djurböcker under eget namn. (källa)
  6. Figurerna presenterades först i radio 1949. De relanserades i radio 1954, med Thomas Funck spelandes alla roller, och utkom samma år för första gången även på grammofonskiva (78-varvare). Grodan Boll gjorde comeback på 1970-talet i en radioserie tillsammans med Anita och Televinken med namnet Veckans tisdag, som sändes 1971–1977. Även i Barnradions julkalender Tjong i baljan! 1973 fick lyssnarna följa Grodan Boll med kamraterna Kalle Stropp, Plåt-Niklas och Papegojan Ragata, men också Anita och Televinken. (källa)
  7. Allting började som en radioserie i 12 delar. År 1978 sändes de sex första avsnitten på BBC Radio 4, 24 december samma år sändes avsnitt sju och 1980 sändes ytterligare fem avsnitt. (källa)
  8. Den roll som Petterson blev mest känd för är som "Selma Olsson" i den populära radioserien om Lille Fridolf med Douglas Håge i titelrollen. Radioserien krävde en fortsättning och det blev fyra filmer om Lille Fridolf och Selma under åren 1956–59. (källa)
  9. Gömda guldkorn är ett samlingsalbum med Cornelis Vreeswijk utgivet 1998. Det består främst av tidigare outgivna låtar och versioner som Cornelis Vreeswijk framförde i olika radio- och TV-program, samt en intervju med Vreeswijk gjord av Beppe Wolgers den 23 februari 1983 för radioserien Svenska drömmar (Sveriges Radio). (källa)
  10. Rickard Fuchs, född 9 februari 1946 i Stockholm, är en svensk läkare, komiker, skämttecknare och författare till bland annat Visst är ni sjuk! och Plåster på såren. Richard Fuchs har sålt mer än 2 miljoner böcker i Sverige, och hans böcker har publicerats i ett tjugotal länder. Han har också skrivit TV- och radioserier och pjäser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.