Ransoneringskort Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ransoneringskort, varianter, uttal och böjningar av ransoneringskort

Ransoneringskort synonym, annat ord för ransoneringskort, vad betyder ransoneringskort, förklaring, uttal och böjningar av ransoneringskort.

Vad betyder och hur uttalas ransoneringskort

Ransoneringskort uttalas rans|on|er|ings|kort och är ett substantiv.

Ordformer av ransoneringskort

Singular

ransoneringskort
obestämd grundform
ransoneringskorts
obestämd genitiv
ransoneringskortet
bestämd grundform
ransoneringskortets
bestämd genitiv

Plural

ransoneringskort
obestämd grundform
ransoneringskorts
obestämd genitiv
ransoneringskorten
bestämd grundform
ransoneringskortens
bestämd genitiv

Ransoneringskort är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ransoneringskort

  1. I några rumänska städer och områden (bl.a. Bessarabien) ålades judar att bära "judestjärnan" men landets antisemitiske diktator Ion Antonescu införde inte märket i landet. Den franska Vichyregimen vägrade också införa "judestjärnan", men införde, på eget initiativ, årsskiftet 1942/43 en lag som tvingade judarna att stämpla alla sina identitetshandlingar, arbetstillstånd och ransoneringskort med ordet Juif (sv: jude). Judestjärnan infördes aldrig i Danmark eftersom tyskarna bedömde att allmänhetens motstånd mot detta var för starkt. (källa)
  2. Ransoneringskort – används vid ransoneringen av vissa livsmedel och dagligvaror. (källa)
  3. Kristidsnämnden ansvarade bland annat för den lokala ransoneringen med ransoneringskort. De flesta kristidsnämnder avvecklades 1950 och verksamheten övertogs av kommunalnämnden respektive drätselkammaren. (källa)
  4. Under och efter andra världskriget, mellan 1940 och fram till 1951, infördes ransonering på bland annat kaffe, te, kakao, skor, textilvaror, kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl och bröd, matfett, ost, tobaksvaror, tvätt- och rengöringsmedel, soda, ljus, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor och salt. Den först ransonerade varan blev kaffe, där ransonering pågick 27 mars 1940-31 oktober 1945, och där kvoterna tidvis var 13 gram/person och vecka, en dryg tiondel av 1939 års konsumtion. Bensinen släpptes fri den 13 november 1945 och tobaksransoneringen upphörde den 22 september samma år. År 1948 återinfördes ransonering av bensin, orsaken var brist på utländsk valuta. Under andra världskriget upprättades en speciell myndighet, Statens Livsmedelskommission, som utfärdade speciella ransoneringskort för att styra upp ransoneringen. Efter kriget försvann till en början så gott som samtliga ransoneringar, men de återinfördes och togs bort efter hand för att motverka en alltför stor import till Sverige. Staten ville kontrollera valutainförseln för att undvika en ekonomisk kollaps efter kriget då suget på importvaror som kaffe, gummi m.m. var stort. (källa)
  5. Ransoneringskort är ett fysiskt kort bestående av flera mindre märken, eller ett betalkort som användas vid ransonering av varor eller tjänster, främst för livsmedel och dagligvaror, till exempel kaffe, socker och potatis. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.