Redaktör synonym - liknande ord, varianter, betydelse & korsord

Synonymer till redaktör. Ord med samma betydelse, hur uttalas & används ordet. Se varianter, former, böjningar och översättningar.

Redaktör synonym, annat ord för redaktör, vad betyder redaktör, förklaring, uttal och böjningar av redaktör samt exempel på hur ordet används.

Vad betyder och hur uttalas redaktör

Redaktör uttalas re|dakt|ör [-ö´r] -en -er.

Redaktör betyder utgivare av tidning el. tidskrift, fast medarbetare i tidning el. radio el. tv och person som redigerar.

Ordformer och varianter av redaktör

Singular

redaktör
obestämd grundform
redaktörs
obestämd genitiv
redaktören
bestämd grundform
redaktörens
bestämd genitiv

Plural

redaktörer
obestämd grundform
redaktörers
obestämd genitiv
redaktörerna
bestämd grundform
redaktörernas
bestämd genitiv

Redaktör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet redaktör

Hans Magnus Enzensberger, tysk författare, översättare och redaktör.

Det nu vanliga hälsningsordet "hej" var tidigare bara en interjektion. Ordet började först användas som hälsning av medlemmarna i Götiska förbundet under tidigt 1800-tal, som ansåg att ordet var vikingalikt, och menade att vikingarna faktiskt kunde sagt så. Efter detta togs "hej" upp i studentkretsar i Uppsala på 1870-talet, för att bli allmänt spritt först på 1930-talet. Det togs även upp av ungsocialisterna i 1900-talets början. Anton Nilson skrev 1980: "Per Albin Hansson blev redaktör för det nya förbundets tidning Fram. Ofta sammanträffade vi, hälsade vårt 'Hej'. (Det var ungsocialisterna som tog upp det lilla nätta ordet 'hej' efter Götiska förbundet, som låtit det falla i glömska, och genom ungsocialisterna och ungdemokraterna bredde det lilla ordet ut sig över hela landet och blev omsider ett allmänt hälsningsord.".

En ledarsida eller ledare är en sektion i en tidning där tidningens och redaktionens åsikter i politiska frågor uttrycks. Vanligen avgör ägarna tidningens allmänna politiska inriktning. En politisk redaktör eller chefredaktör tillsätts därefter i enlighet med detta, och brukar därefter kunna anställa ytterligare skribenter, vilka tillsammans bildar tidningens ledarredaktion.

Morgonbris grundades 1904 av Kvinnornas fackförbund, men övergick vid förbundets nedläggning 1909 till den socialdemokratiska kvinnorörelsen. Under åren 1904–1908 var Anna Sterky redaktör.

Programledare var främst Pär Fontander och Bosse Löthén. Under programmets senare år kunde även röster som Charlotte Lauterbach, Malin Kjebon, och Susanne Delastacia höras. Under programmets tidiga år var även förutom Pär och Bosse, Marika Rennerfelt, Linda Rapp, Janne Lundén, Claes-Johan Larsson och Anne Björkbom programledare för Nattliv. Anne övergick senare till att vara redaktör och ansvara för det redaktionella innehållet. I programmet sändes musik varvat med prat, intervjuer och olika tävlingar, exempelvis Nattjakten, där lyssnarna ska koppla samman tre olika låtar till ett lösenord.

Masterman, Margaret: The nature of a paradigm publicerad i Lakatos, Imre (redaktör), Musgrave, Alan (redaktör): Criticism and the Growth of Knowledge, London, 1965.

Ett presskort (eller presslegitimation) är en legitimationshandling som visar att innehavaren är verksam som journalist (exempelvis reporter, fotograf, redaktör eller producent).

Journalistyrket innehåller ett antal olika yrkesroller. Många journalister arbetar inom en eller flera av de rollerna, medan andra är mindre specialiserade. Journalister på större redaktioner (ofta tidnings- eller etermedieföretag med stor spridning) har ofta mer specialiserade roller. En redaktör på exempelvis en föreningstidning med liten upplaga får av ekonomiska skäl ofta sköta en stor del av rollerna själv.

Källa:

Redaktör på Engelska

editor
 
Synonym redaktör

Synonym

Synonym är ett ord som har samma eller nästan samma betydelse som ett annat ord. Här kan du söka bland 39000 synonymer och 91000 ordvarianter, vad ordet betyder och exempel på hur det kan anvädnas i en text. Hitta lösningar till korsord, alfapet, wordfeuds mfl.