Regeringsskifte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder regeringsskifte, varianter, uttal och böjningar av regeringsskifte

Regeringsskifte synonym, annat ord för regeringsskifte, vad betyder regeringsskifte, förklaring, uttal och böjningar av regeringsskifte.

Vad betyder och hur uttalas regeringsskifte

Regeringsskifte uttalas reg|er|ings|skifte och är ett substantiv.

Ordformer av regeringsskifte

Singular

regeringsskifte
obestämd grundform
regeringsskiftes
obestämd genitiv
regeringsskiftet
bestämd grundform
regeringsskiftets
bestämd genitiv

Plural

regeringsskiften
obestämd grundform
regeringsskiftens
obestämd genitiv
regeringsskiftena
bestämd grundform
regeringsskiftenas
bestämd genitiv

Regeringsskifte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet regeringsskifte

  1. Riksmötets öppnande är den ceremoni som officiellt inleder ett nytt riksmöte i Riksdagen. Riksmötet har formellt öppnats när statschefen på talmannens begäran förklarar det för öppnat. Det sker årligen i september, och markerar början av Sveriges riksdags arbetsår efter sommaruppehållet. Vid riksmötets öppnande kan allmänheten få en uppfattning om regeringens planer för det påbörjade arbetsåret, utom i valår och vid förestående regeringsskifte. Dock kan om regeringsskifte har skett regeringens programförklaring nu läsas upp, vilket även kan ske vid ett senare möte. (källa)
  2. Posten som finansminister skulle han sedan inneha under flera perioder: 8 maj 1925–7 juni 1926, 24 september 1932–19 juni 1936 och 28 september 1936–30 juni 1949. Dessa årtionden präglades av täta regeringsskiften, och Wigforss var en självklar finansminister i de socialdemokratiska regeringsbildningarna. 1929 blev han ledamot av andra kammaren. Tiden i riksdagen varade ända till 1949, då Wigforss drog sig tillbaka med ålderns rätt. Enligt Herbert Tingsten var Wigforss vid det laget den mest omstridda gestalten i svensk politik. I samband med midsommarkrisen, juni 1941, fällde Karl Gustaf Westman ett omdöme om Wigforss i sin dagbok. (källa)
  3. När Kulturdepartementet 1991 inrättades som eget departement inordnades invandringspolitiken som det största av dess arbetsområden. Denna organisation ändrades emellertid redan efter regeringsskiftet 1994. (källa)
  4. Under åren 1950–72 avskaffades begreppet realexamen, parallellt med att den obligatoriska skolan i Sverige förlängdes till nio år. Detta var följden av den skolutredning – 1946 års skolkommission – som tillsatts efter regeringsskiftet 1945. När utredningen var klar föreslog den 1948 införandet av en nioårig obligatorisk skola – samtidigt som både folk- och realskolan försvann. Den obligatoriska skolan skulle samtidigt indelas i tre olika stadier (låg-, mellan- och högstadiet). Hur den högre utbildningen skulle inordnas var dock fortfarande ett föremål för debatt mellan olika politiska företrädare. (källa)
  5. Friåret togs bort efter regeringsskiftet 2006. I oktober 2020 införs en ny variant av friåret kallat utvecklingstid, baserat på ett förslag från Miljöpartiet. Syftet är att möjliggöra för anställda att studera eller starta företag, och samtidigt ge långtidsarbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden igen. (källa)
  6. Efter tre år med borgerlig regering och valseger i valet 1994 kunde Carlsson åter bilda regering. Denna lade fokus på att sanera de svenska statsfinanserna, och uppdraget gavs till den nytillträdde finansministern Göran Persson. Vid regeringsskiftet utlovade Carlsson att alla möjliga åtgärder skulle vidtas för att M/S Estonia skulle bärgas något han sedan tog tillbaka vid ett tal i riksdagen den 15 december 1994. Det var vid samma tal som Carlsson meddelande att platsen där M/S Estonia förliste skulle utgöra en gravplats och att den skulle täckas över. Beslutet att inte bärga M/S Estonia fick mycket kritik och många anhöriga kände sig svikna från regeringen som först utlovat en bärgning. Carlsson har i senare intervjuer sagt att han inte ångrade sig utan att det var rätt att inte bärga M/S Estonia. (källa)
  7. Viktigare för regeringsskiftet än affärer och socialiseringsdebatt kan dock kärnkraftsfrågan ha varit. Det stod visserligen redan tidigt klart att det fanns en stor skillnad i synen på kärnkraften mellan å ena sidan centerpartiet och å den andra folkpartiet och moderaterna. Den 28 april gjorde centerledaren Thorbjörn Fälldin klart att han inte tänkte sätta sig i en regering som laddade kärnkraftverket Barsebäck 2. De andra borgerliga partiledarna Per Ahlmark (fp) och Gösta Bohman (m) hade dock gjort klart att de ville ladda Barsebäck 2 även om de tonade ner det under valrörelsen. Olof Palme påtalade denna borgerliga splittring – borgerlig splittring och brist på gemensamt handlingsprogram var ett av Palmes huvudteman i valrörelsen – men skillnaderna i de borgerliga partiernas kärnkraftspolitik avgjorde inte valet. (källa)
  8. Det är vanlig praxis att eventuella förändringar i departementsstrukturen sker vid årsskiften, något som huvudsakligen beror på att man vill undvika omfattande omflyttningar i statsbudgeten. Den nya regeringen varslade emellertid vid tillträdet om en del förändringar, såsom att enstaka arbetsuppgifter allaredan vid regeringsskiftet skulle få ny ansvarig minister. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.