Vad betyder och hur uttalas regionaltåg
Regionaltåg uttalas reg|ion|al|tåg -et; pl. regionaltåg.
Ordformer och varianter av regionaltåg
Singular
- regionaltåg
- obestämd grundform
- regionaltågs
- obestämd genitiv
- regionaltåget
- bestämd grundform
- regionaltågets
- bestämd genitiv
Plural
- regionaltåg
- obestämd grundform
- regionaltågs
- obestämd genitiv
- regionaltågen
- bestämd grundform
- regionaltågens
- bestämd genitiv
Regionaltåg är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet regionaltåg
I Nederländerna infördes Intercity-tågen 1970. Tågen som går ganska ofta liknar Sveriges regionaltåg snarare än Intercitytågen då de går i tät trafik och stannar på många stationer. Tågen är lätta att känna igen med sin gul-blå färgsättning och sin högt belägna förarhytt. Det finns även mer "klassiska" Intercitytåg i Nederländerna, dessa är sammansatta med manövervagn + 11 mellanvagnar + lok respektive manövervagn + fyra mellanvagnar + lok för att likna motorvagnståg. Även internationella loktåg benämnda "Intercity" förekommer.
Ett mellanting mellan lokaltåg och fjärrtåg är regionaltåg.
Ett pendeltåg är ett lokaltåg som huvudsakligen trafikerar ett storstadsområde och dess närmaste omgivning. Pendeltåg finns i flertalet större städer i världen. I Sverige finns minst två pendeltågssystem, i Stockholm och Göteborg men också ett antal andra länståg och regionaltåg. Vissa andra svenska tåg, till exempel Norrköping-Mjölby kallas också ofta pendeltåg, men detta beror på vem man frågar, eftersom namnen varierar och det inte finns en exakt definition, mer än lokala tåg i ett storstadsområde. Pendeltågen har fått olika namn på olika platser, utomlands ofta ett varumärke som är svåröversatt, även om termen ofta liknar en översättning av "stadsbana". I tyskspråkiga länder kallas de S-Bahn (Stadtbahn) och i Danmark för S-tog. I USA finns en term "commuter rail", vilket ordagrant betyder pendlarjärnväg. Pendeltågår ibland på egna spår, men i många fall delar man spår med andra tåg, som godståg och fjärrtåg, på hela eller delar av sträckan.
I början av 2000-talet nådde man i Sverige kapacitetstaket på vissa banor vad gäller tågtäthet (normalt 20...25 tåg/riktning, timme vid dubbelspår), till exempel Stockholm - Göteborg. Lösningen blev då att koppla ihop två X2000-sätt á 6 vagnar = 12 vagnar, som då blir 330 m långa. Sådana tåg kan bara stanna på stationer med extra långa perronger. En bieffekt är att man vid ändstationerna (där tågen ofta behöver stå längre tid) kan tillåta två tågsätt samtidigt. På stationer nybyggda eller ombyggda under 2000-talet för pendel- och regionaltåg som utgår från de tre storstäderna har man byggt 250 meter långa perronger, med undantag.
Regionaltåg är persontåg som trafikerar ett större område än rena lokaltåg och pendeltåg, ofta några angränsande län, men mindre än fjärrtåg. De används ofta av arbetspendlare som har långt till arbetet.