Vad betyder och hur uttalas relativisera
Relativisera uttalas re|lat|iv|is|era -de.
Relativisera betyder göra relativ.
Ordformer och varianter av relativisera
Aktiv
- relativisera
- infinitiv
- relativiserar
- presens
- relativiserade
- preteritum
- relativiserat
- supinum
- relativiserande
- presens particip
- relativisera
- imperativ
Passiv
- relativiseras
- infinitiv
- relativiseras
- presens
- relativiserades
- preteritum
- relativiserats
- supinum
Perfekt particip
- relativiserad en
- ~ + subst.
- relativiserat ett
- ~ + subst.
- relativiserade den/det/de
- ~ + subst.
Relativisera är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet relativisera
Man kan säga att framhållandet av "överföring" och "motöverföring" som ett centralt begrepp samtidigt leder till man relativiserar möjligheterna för analytikern att uttala sig sanningsenligt om patienten. Dvs att det som är väsentligt avseende patientens bevekelsegrunder och lidanden kan man inte säga så mycket om utan det måste patienten själv benämna: analytikerns uppgift är att undanröja hinder för det - till exempel blockerande överföringar, så att patienten kan tala sanning om sig själv. På denna punkt skiljer sig analysen radikalt från andra behandlande traditioner och kunskapstraditioner (t.ex. gängse psykiatri där läkaren är "expert" och fastslår diagnos (beteckning) på lidandet, dvs den som äger rätten att auktoritativt uttala vad som är sant).
Genom att relativisera begrepp i första kolumnen mot den andra kan vi finna positioner som förnekar alla absoluta värden (värderelativism) eller all absolut kunskap (kunskapsrelativism). I vissa fall talar man även om kulturrelativism som betecknar ståndpunkten att värden kan gälla enbart inom en kultur, grupp, klass och så vidare men inte mellan dem. Sanningsrelativism hävdar att det inte finns några absoluta sanningar, det vill säga att all sanning är relativt ett särskilt ramverk, exempelvis ett språk eller en kultur (kulturrelativism).
Peter Handke förnekar inte att massakern, som gått till historien som Srebrenicamassakern på 8000 bosniska muslimer, ägt rum. Han menar att han relativiserar och hellre kallar massakern för ett "brodermord" än den gängse beskrivningen folkmord, "Att relativisera betyder inte att förneka".