Vad betyder och hur uttalas relativist
Relativist uttalas re|lat|iv|ist [-is´t] -en -er.
Ordformer och varianter av relativist
Singular
- relativist
- obestämd grundform
- relativists
- obestämd genitiv
- relativisten
- bestämd grundform
- relativistens
- bestämd genitiv
Plural
- relativister
- obestämd grundform
- relativisters
- obestämd genitiv
- relativisterna
- bestämd grundform
- relativisternas
- bestämd genitiv
Relativist är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet relativist
Kristen apologetik argumenterar ofta för att det finns en objektiv sanning inom religionens område, och mot religiös relativism som hävdar motsatsen. (Liknande tankar fanns hos Jesus: Joh 8:32, 18:37-38.) Ett klassiskt argument är att påståendet "Det finns ingen objektiv sanning" är självupphävande, det vill säga påståendet hävdar att inte heller påståendet självt är objektivt sant. Det finns även kristna relativister, men de är vanligen inte lika intresserade av apologetik, eftersom de inte tror att det finns någon objektiv sanning att argumentera för.
En av Lundstedt ofta upprepad paroll var i politiska, såväl som juridiska sammanhang, "det finns inga absoluta rättigheter". Lagstiftning borde grunda sig på samhällsnyttan, menade Lundstedt, som relativist menade han att vad som ansågs vara rätt alltid innebar någonting stipulerat av statsmakten eller samhället. Moral och laglydnad hade alltså inget objektivt värde eller någon egentlig kvalitet, och var inget annat än en känsla, som var mer eller mindre gemensam i ett samhälle.
Kritiker menar att relativismen är självmotsägande, subjektiv, godtycklig och nihilistisk, att den resulterar i kaos, att den undergräver tilltron till vetenskap, sanning och rättvisa samt att relativisten inte kan ta ställning eftersom allt är tillåtet. Relativisterna menar å sin sida att all kunskap och alla värden är bundna till en viss kontext, ett visst perspektiv, ett visst sammanhang. Av detta följer automatiskt att ingen kunskap är absolut eller tidlös. Människan kan således aldrig besitta absolut kunskap.