Renhållningsverk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder renhållningsverk, varianter, uttal och böjningar av renhållningsverk

Renhållningsverk synonym, annat ord för renhållningsverk, vad betyder renhållningsverk, förklaring, uttal och böjningar av renhållningsverk.

Vad betyder och hur uttalas renhållningsverk

Renhållningsverk uttalas ren|håll|nings|verk och är ett substantiv.

Ordformer av renhållningsverk

Singular

renhållningsverk
obestämd grundform
renhållningsverks
obestämd genitiv
renhållningsverket
bestämd grundform
renhållningsverkets
bestämd genitiv

Plural

renhållningsverk
obestämd grundform
renhållningsverks
obestämd genitiv
renhållningsverken
bestämd grundform
renhållningsverkens
bestämd genitiv

Renhållningsverk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet renhållningsverk

  1. Efter 1865 var värdshusepoken vid Surbrunnsgatan definitivt över. 1877 övertogs fastigheten av Stockholms stad. Hit förlades bland annat renhållningsverkets kaserner. Under större delen av 1900-talet har J E Zachrissons Akeri och Renhållningsverk varit hyresgäst. I övervåningen fanns till en början en stor lägenhet för åkeriägaren, den delades upp i smålägenheter på 1930-talet. Enligt en stadsplan från 1973 skulle Clas på Hörnets byggnader rivas och hela kvarteret innehålla bostäder. (källa)
  2. Renova har sitt ursprung i renhållningsverket i Göteborg som började sin verksamhet år 1885. Göteborgsregionens avfallsaktiebolag GRAAB bildades av Göteborgs kommun och kranskommunerna på 1960-talet, för att gemensamt bygga en förbränningsanläggning för avfall. Tidigare hade hushållsavfallet tippats på Brudaremossen. År 1974 öppnade Sävenäs förbränningsanläggning. År 1998 gick renhållningsverket i Göteborg och GRAAB samman till Renova. (källa)
  3. År 1911 övertog Stockholms renhållningsverk ansvaret med att rengöra urinoarer och toaletter, och från 1919 upphörde vattenverkets befattning med stadens bekvämlighetsinrättningar. År 1944 överfördes hela verksamheten med bekvämlighetsinrättningarna till Stockholms renhållningsavdelning. Idag (2011) är det Trafikkontoret som har ansvar för Stockholms offentliga toaletter. (källa)
  4. Sven Ekman var son till Fredrik Laurentz Ekman. Han avlade mogenhetsexamen i Stockholm 1885 och utexaminerades från Tekniska högskolans avdelning för mekanik 1889. Ekström var anställd vid industriföretag i Storbritannien och USA 1889–1891 och vid Surahammars järnverk 1892. Han var 1893–1894 föreståndare för Stockholms stads renhållningsverk vid Riddersvik och 1896–1897 konstruktör vid Morgårdshammar mekaniska verkstads AB, 1898 konstruktör vid Åbo järnmanufaktur AB och vid maskinverkstäder i Boston, Pittsburgh och Milwaukee 1899–1904. Efter att ha återvänt till Sverige arbetade Ekman som ingenjör vid Bolinders Mekaniska Verkstad 1904–1907 samtidigt som han arbetade som konsulterande ingenjör i Stockholm. Han var 1914-1915 professor i maskinlära vid Tekniska högskolan, lektor i samma ämne vid Tekniska elementarskolan i Borås 1917–1918 och professor i maskinlära (värmemotorer) vid Chalmers tekniska institut 1919–1930. Ekman utgav flera mindre skrifter, bland annat Centrifugal-regulatorer, deras egenskaper och beräkning (1910). (källa)
  5. Byggnaden uppfördes 1853 som stall och uthus till de två bostäderna i Vita huset. Tomten var delad i två delar, en för varje familj, avgränsad av en hagtornshäck. I byggnaden fanns stall med spiltor för nio hästar, foderhus, loge och vedbod. I ett nu rivet hus fanns dessutom gödselstad, svinhus och tre dass. 1917 köpte staden Lund fastigheten och använde den för bland annat renhållningsverket. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.