Renskrift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder renskrift, varianter, uttal och böjningar av renskrift

Renskrift synonym, annat ord för renskrift, vad betyder renskrift, förklaring, uttal och böjningar av renskrift.

Vad betyder och hur uttalas renskrift

Renskrift uttalas ren|skrift och är ett substantiv.

Ordformer av renskrift

Singular

renskrift
obestämd grundform
renskrifts
obestämd genitiv
renskriften
bestämd grundform
renskriftens
bestämd genitiv

Renskrift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet renskrift

  1. Handlingen är inspirerad av muntliga folksägner om Blå Jungfrun i Kalmarsund, som Stagnelius var bekant med från sin uppväxt. Den är också inspirerad av folkleken Sislas barnsöl och sagor om Hobergsgubben. Pjäsen var sannolikt det sista större verk som författaren färdigställde. Manuskriptet skrevs 1823 och Stagnelius måste ha ansett det färdigt då han hade påbörjat renskriften. Av renskriften hann han dock bara fullborda ett 20-tal rader innan han avled. (källa)
  2. Librettot var ännu inte färdigt då Janáček började skriva musiken, delvis skriven till den ryska originaltexten. Han hann avsluta de båda första akterna och påbörjade renskriften av tredje akten 14 dagar innan han dog. Hans elever Břetislav Bakala och Osvald Chlubna trodde operan var ofullständig och kompletterade sista akten med egen musik, samt ändrade det dystra slutet till en mer optimistisk final. Sedan 1960-talet har en version mer trogen Janáčeks original spelats, men även elevernas mindre pessimistiska version spelas alltjämt. Operan uruppfördes 12 april 1930 i Brno, två år efter Janáčeks död. Svensk premiär på Stora Teatern i Göteborg 25 februari 1990. (källa)
  3. Hon ägnade mycket av sin tid åt undervisning och hade mångsidiga pedagogiska intressen. Hon fortsatte dock att forska på överkalixmålet och skrev under 1940-talet skrifterna Verben i överkalixmålet (1948) och Om utvecklingen av äldre dh i överkalixmålet (1948). Under 1950-talet arbetade hon med en stor grammatisk framställning över överkalixmålets prepositioner och adverb. På grund av verkets storlek och dess bruk av många ovanliga typer i landsmålsalfabetet blev en tryckning alltför dyr. I stället lät hon den då unga studenten Margareta Källskog från Överkalix renskriva det handskrivna manuskriptet på en specialbyggd skrivmaskin för landsmålsalfabetet. Strax efter att renskriften på 600 sidor blev färdigställd avled Pihl, och verket publicerades postumt 1970. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.