Vad betyder och hur uttalas reparatör
Reparatör uttalas re|par|at|ör [-ö´r] -en -er.
Ordformer och varianter av reparatör
Singular
- reparatör
- obestämd grundform
- reparatörs
- obestämd genitiv
- reparatören
- bestämd grundform
- reparatörens
- bestämd genitiv
Plural
- reparatörer
- obestämd grundform
- reparatörers
- obestämd genitiv
- reparatörerna
- bestämd grundform
- reparatörernas
- bestämd genitiv
Reparatör är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet reparatör
En fartygsingenjör ansvarar för det löpande underhållet och övervakning av driften av fartygsmaskinerier, vilket innefattar bland annat framdrivningsmaskineri, hjälpmaskineri, kylmaskineriet, oljeseparatorer, pumpar, belysning och däcksmaskineri. Det finns olika grader av fartygsingenjör och förste fartygsingenjören är den som planerar arbetet och är arbetsledare för maskin- och underhållspersonal som motorman och reparatör, eventuellt också elingenjörer/elektriker. Man kontrollerar vad som behöver åtgärdas med maskiner och annan utrustning och fördelar uppgifterna samt följer upp att arbete blivit utfört. Arbetet innebär att man rör sig mycket över hela fartyget.
Starka mikrovågor kan visserligen vara skadliga för människokroppen. En mikrovågsugn är däremot konstruerad för att starka mikrovågor inte ska kunna spridas utanför ugnen. Den går exempelvis inte att starta om luckan är öppen. En mikro som är avstängd eller har öppen lucka sprider inga mikrovågor. En mikrovågsugn som är hel och som används enligt bruksanvisningen läcker enbart en viss mängd svaga mikrovågor, vilket är normalt. Det finns inga kända strålskyddsrelaterade risker vid normal användning (publicerat 2017). Däremot om den används felaktigt. En mikrovågsugn som skadats ska däremot kontrolleras noggrant av en reparatör innan den eventuellt används igen, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter.
Carlsson var reparatör vid Hallstaviks pappersbruk 1951–64, förhandlingsombudsman för Svenska Pappersindustriarbetareförbundet 1965–70, förbundsordförande 1970–82, ledamot av landssekretariatet 1971–82, 1:e vice ordförande i ICEF 1973–82, ledamot av träforskningsrådet och skogsbranschrådet 1973–82, av handelspolitiska rådet 1971–82 och av elransoneringsnämnden. Han var styrelseledamot i 3:e AP-fonden, vice ordförande i näringspolitiska rådet, ordförande i kooperativa rådet, expert i 1973 års skogsutredning 1973–78, ledamot av skogsägareföretagskommittén 1978–79 och av energisparkommittén 1974–80.