Replikera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder replikera, varianter, uttal och böjningar av replikera

Replikera synonym, annat ord för replikera, vad betyder replikera, förklaring, uttal och böjningar av replikera.

Synonymer till replikera

Vad betyder och hur uttalas replikera

Replikera uttalas re|plik|era och är ett verb -de.

Replikera betyder:

Ordformer av replikera

Aktiv

replikera
infinitiv
replikerar
presens
replikerade
preteritum
replikerat
supinum
replikerande
presens particip
replikera
imperativ

Passiv

replikeras
infinitiv
replikeras
presens
replikerades
preteritum
replikerats
supinum

Perfekt particip

replikerad en
~ + subst.
replikerat ett
~ + subst.
replikerade den/det/de
~ + subst.

Replikera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Replikera på Engelska

  • reply - answer, rejoin

Hur används ordet replikera

  1. Cancerceller skiljer sig från normala celler på flera sätt. En cancercell börjar reproducera sig själv okontrollerat (genom mitos), den reagerar inte på signaler från omgivande celler, de binder inte särskilt hårt till varandra, och de differentierar inte. Mitos är normalt hos personer utan cancer, men bara när celldelningen leder till att ersätta döda celler. Cancerceller nöjer sig inte med att ersätta döda celler, utan bildar kluster av nybildade celler. Ett sådant kluster - tumören - består av flera celler som replikerats av en ursprungscell (de är monoklonala). Detta beror på att de omgivnade cellerna inte förmår nå fram med signaler att upphöra med celldelningen eller att överblivna celler ska dö. Tumören som bildas av cancerceller är mycket löst sammanhållen, varigenom cancerceller från tumören kan lossna och sprida sig vidare, vilket är en fas som kännetecknar aggressiv cancer och metastasering (i motsats till cancer in situ). Till skillnad från normala celler differentierar inte cancerceller till specialiserade funktioner, utan blir med fortskridande cancer mer och mer omogna. Cancerceller kan tränga undan normala celler eller ersätta dem, det vill säga invadera omgivningen, vilket skiljer dem från benigna tumörer som är sammanhållna och isolerade i klumpar, och från cancer in situ. (källa)
  2. Myom är monoklonala, det vill säga att de utgår från en ursprungscell vilken replikeras. Omkring 40 % av alla myom-tumörer har kromosomala abnormaliteter, såsom trisomi av kromosom 12, och translokationer av kromosomerna 12 och 14. Detta gäller i synnerhet större myom. Det antas att de återstående 60 % har hittills oupptäckta mutationer. Tumörerna har mer än 100 kända förändringar i genuttrycken som uppreglerar eller nedreglerar exempelvis kollagensyntesen, steroidreceptorer och receptorerna för tillväxthormon och prolaktin. De skiljer myom genetiskt från uterin leiomyosarkom (ett slags livmoderscancer) eftersom de inte infiltrerar omgivande vävnad, medan leiomyosarkom är odifferentierade och deras karotyper är aneuploida. Myomet är med andra ord klart avgränsat från omgivande vävnad (i likhet andra benigna tumörer). (källa)
  3. Ett virus verkar genom att genomgå flera faser för att kunna fortsätta sprida sig. Till en början måste viruset infektera en värd, det är på detta sätt som den replikerar sig själv. Sedan för att undgå antivirusprogram måste viruset modifiera sig självt. Genom detta skriver viruset om sin källkod, så att det blir svårt att identifiera att det är ett virus. Vid något tillfälle aktiveras viruset, och då levererar viruset sin nyttolast till värden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.