Riddare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riddare, varianter, uttal och böjningar av riddare

Riddare synonym, annat ord för riddare, vad betyder riddare, förklaring, uttal och böjningar av riddare.

Vad betyder och hur uttalas riddare

Riddare uttalas ridd|are och är ett substantiv -n; pl. riddare, best. pl. riddarna.

Riddare betyder:

Ordformer av riddare

Singular

riddare
obestämd grundform
riddares
obestämd genitiv
riddaren
bestämd grundform
riddarens
bestämd genitiv

Plural

riddare
obestämd grundform
riddares
obestämd genitiv
riddarna
bestämd grundform
riddarnas
bestämd genitiv

Riddare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Riddare på Engelska

  • knight - romance of chivalry

Hur används ordet riddare

  1. På 800-talet under den europeiska medeltiden växte feodalstater fram i Europa. I början handlade det mest om att förläningar av jord delades till riddare. Riddaren var sen oftast skyldig att ställa upp med soldater när fursten behövde det. När det frankiska riket uppstod under ledning av ett allt mäktigare kungadöme fick kungens tjänare snart en ansedd och upphöjd ställning och bildade så en tjänsteadel som sammansmälte med den gamla bördsadeln. Inom andra europeiska länder gjordes på samma sätt. Längre fram fanns länsväsendet, det vill säga en form av avlöning för krigstjänsten till häst, vilket utbredde sig till hela adeln. (källa)
  2. Högsta klassen av adelsmän (förutom kungen) under medeltid i Sverige är jarl, en uppenbarligen ärftlig värdighet. Jarlarna kommenderade över riddarna i riksrådet, som stod över de vanliga riddarna. Steget under var sven av vapen, (de förde alltså egen sköld) och sedan svenner, i allmänhet unga adelsmän som ännu inte dubbats till riddare. (källa)
  3. Graal, även gral, eller den heliga graal, är enligt medeltida kristen tro den bägare ur vilken Jesus och lärjungarna drack vinet vid den sista måltiden. Graal kan också syfta på det kärl i vilket Josef av Arimathea samlade blodet som rann från Kristus vid hans korsfästelse. Enligt berättelsen var kalken gjord av en enda, med underbara krafter utrustad ädelsten. Graal skall ha förts bort av Josef av Arimathea och hamnat i Britannien där han enligt legenden verkade som apostel, men hans efterkommande förlorade den. Slutligen lyckades man enligt sagan återfinna graal. En tid skall den ha förvarats i ett tempel på berget Montsalvage, där en samling riddare höll vakt vid den. Den visade sin underbara kraft vid ett par tillfällen och upptogs sedan till himlen. (källa)
  4. I Sverige är greve den högsta adliga värdigheten, som följs av friherre och därefter riddare. Den infördes år 1561 och Sverige har för närvarande 46 levande grevliga ätter. Totalt har 142 grevliga ätter introducerats på Riddarhuset genom åren. Grevar har rätt till titeln Högvälborne, såsom exempelvis Högvälborne Herr Greve von Fersen. (källa)
  5. Heraldiken uppstod i Europa under medeltiden som ett sätt att känna igen och skilja mellan olika baroner och deras riddare. Liknande symbolspråk hade använts tidigare, men med riddarna helt klädda i rustning blev det viktigt att använda någon typ av symboler för att på ett enkelt sätt skilja mellan vän och fiende. I den ridderliga kulturen utvecklades så heraldiken till att bli ett eget formspråk med alldeles särskilda regler, vilket framför allt blomstrade under tornerspel. (källa)
  6. Orden herr och herre kommer från samma rot som härska, och användes ursprungligen under medeltiden om riddare. Titelns bruk var då formaliserat och ordet "herr" (latin: dominus) fick inte sättas framför en persons namn om han inte tillhörde denna kategori. Herre användes senare om en person som härskade över andra som till exempel Gud, en regent, furste eller konung. Ordet spred sig efter medeltiden successivt till lägre samhällsskikt. Liksom fallet är med bland annat engelskans mister (förvrängning av master) och franskans monsieur (förvrängning av monseigneur) kom titeln senare att användas även om icke adliga personer. (källa)
  7. Kavaljer, ursprungligen från latinets caballarius ("hästskötare", i medeltidslatinet senare med betydelsen 'riddare'), av latinets caballus ("häst"). Numera används det mest i betydelsen manligt (bords)sällskap till någon, eller en manlig danspartner. Den kvinnliga motsvarigheten till kavaljer är i vardagligt tal bordsdam. (källa)
  8. Jöns Lagepose, svenskt riksråd och riddare av dansk börd. (källa)
  9. Dagens karuseller uppstod ur tidiga tornertraditioner i Europa och Mellanöstern. Riddare galopperade i en cirkel och gjorde övningar som krävde skicklighet som ryttare. Denna typ av uppvisningar, spel och övningar introducerades till Europa vid tiden för korsfararna via bysantinska och arabiska traditioner. Ordet karusellen härstammar från italienskans garosello och spanskans carosella, som betyder "litet slag" och användes av korsfarare för att beskriva stridsövningar och lekar som utövades av turkiska och arabiska ryttare under 1200-talet. De första mekaniska karusellerna var i huvudsak ett träningsredskap för kavallerister. (källa)
  10. 1971 – Rosor och riddare / provensalska trubadurer, tolkade av Axel och Ulla Österberg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.