Riksanstalt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riksanstalt, varianter, uttal och böjningar av riksanstalt

Riksanstalt synonym, annat ord för riksanstalt, vad betyder riksanstalt, förklaring, uttal och böjningar av riksanstalt.

Vad betyder och hur uttalas riksanstalt

Riksanstalt uttalas riks|an|stalt och är ett substantiv.

Riksanstalt betyder:

Ordformer av riksanstalt

Singular

riksanstalt
obestämd grundform
riksanstalts
obestämd genitiv
riksanstalten
bestämd grundform
riksanstaltens
bestämd genitiv

Plural

riksanstalter
obestämd grundform
riksanstalters
obestämd genitiv
riksanstalterna
bestämd grundform
riksanstalternas
bestämd genitiv

Riksanstalt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet riksanstalt

  1. Anstalten Tidaholm är en sluten anstalt i Tidaholm. Den är en av Sveriges största, ihop med Kumla, Hall, Salberga, Saltvik, Norrtälje och Hällby. Anstalten var tidigare en sluten riksanstalt, men är numera en anstalt av säkerhetsklass 1. Anstalten har bland annat en yrkesutbildning för svetsare, utbildning inom träindustri samt bedriver flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i. Möjlighet till studier på de flesta nivåer finns, där grundskola och gymnasium prioriteras. (källa)
  2. Anstalten Österåker är en sluten kriminalvårdsanstalt för män, belägen drygt fyra km norr om Åkersberga centrum, strax bortom Österåkers kyrka, och ca 30 km norr om Stockholm. Österåker var tidigare en sluten riksanstalt och har enligt det nya klassificeringssystemet säkerhetsklass 2. Den öppnades 1969, ett par år efter Anstalten Kumla, varför Österåker är något mindre än systeranstalten. Justitieminister Lennart Geijer hann under mellantiden göra en omorientering av svensk kriminalvård. På anstaltsområdet finns även Häktet Österåker, med 80 platser. (källa)
  3. Anstalten byggdes 1958 som en ungdomsanstalt. Tillsammans med Anstalten Hällby utgjorde Mariefred den mest slutna delen av ungdomsfängelsesystemet. Under 1970-talet blev anstalten en så kallad riksanstalt med hela Sverige som upptagningsområde. (källa)
  4. År 1993 avskaffades halvtidsfrigivningen inom kriminalvården och strängare regler infördes för permissioner och annat som berörde de intagnas vardag. En del av de värsta fångarna försökte sätta sig upp mot det nya systemet, vilket ledde till ökat antal konfrontationer mellan personal och intagna. Bland annat utbröt svåra oroligheter på Tidaholmsanstalten sommaren 1994 och delar av anstalten brändes ner av fångarna. En del av ledarna för upploppet på Tidaholm återfanns senare bland de första Brödraskapet-medlemmarna. Kriminalvårdens svar på de intagnas agerande blev långa isoleringstider, omplaceringar och senarelagda frigivningar. Vid årsskiftet 1994/95 började en grupp av mycket svårhanterliga fångar på Kumlafängelset organisera sig och på våren 1995 bildade de Sveriges första fängelsegäng, "Brödraskapet" (BSK). En av initiativtagarna och organisationens förste ledare var Daniel Fitzpatrick, dömd till åtta års fängelse för ett värdetransportrån i Stockholm 1992. Han var även misstänkt för mord på en polisman i samband med ett rån i Högdalen samma år. BSK rekryterade några av den tidens värsta och mest kända kriminella individer. Medlemmarna var dömda för grova rån, grova narkotikabrott, mord, dråp, mordförsök på poliser med mera. Kraven för medlemmarna var bland annat att de skulle sitta på någon av de stora riksanstalterna och vägra att lämna urinprov eller delta i behandlingsprogram. De var också tvungna att visa papper på att de inte hade tjallat. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.