Riksdagsval Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riksdagsval, varianter, uttal och böjningar av riksdagsval

Riksdagsval synonym, annat ord för riksdagsval, vad betyder riksdagsval, förklaring, uttal och böjningar av riksdagsval.

Vad betyder och hur uttalas riksdagsval

Riksdagsval uttalas riks|dags|val och är ett substantiv -et; pl. riksdagsval.

Ordformer av riksdagsval

Singular

riksdagsval
obestämd grundform
riksdagsvals
obestämd genitiv
riksdagsvalet
bestämd grundform
riksdagsvalets
bestämd genitiv

Plural

riksdagsval
obestämd grundform
riksdagsvals
obestämd genitiv
riksdagsvalen
bestämd grundform
riksdagsvalens
bestämd genitiv

Riksdagsval är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet riksdagsval

  1. Jämkade uddatalsmetoden – fördelning av mandat vid riksdagsval i Sverige. (källa)
  2. Kommunistiska partiet (K), även Kommunisterna och tidigare KPML(r), är ett svenskt kommunistiskt politiskt parti. Partiet är registrerat för riksdagsval av Valmyndigheten sedan den 12 januari 2005, men har inte ställt upp i riksdagsval sedan 1973. (källa)
  3. Landstingsval är i Sverige de allmänna val av ledamöter och ersättare till landstingsfullmäktige i ett landsting, som hålls på regional nivå. Landstingsfullmäktige får därigenom uppdraget att välja en landstingsstyrelse. Dessa val hålls i samband med kommunalval och riksdagsval i september vart fjärde år. Valet går till så att väljaren lägger sin röst på en person i en valurna. (källa)
  4. Åren 1970–1994 var de svenska mandatperioderna tre år. Dessförinnan var under en lång tid mandatperioderna fyraåriga, med val vartannat år, omväxlande kommunalval och riksdagsval. (källa)
  5. Sedan 1998 var det i Sverige praxis att något oppositionsparti begärde misstroendevotum efter riksdagsval om inte regeringen självmant avgår. Efter valet 2010 ägde dock ingen förtroendeomröstning rum. Grundlagsutredningen föreslog att denna praxis skulle grundlagsfästas genom att en förtroendeomröstning automatiskt äger rum efter varje riksdagsval för att pröva regeringens stöd. Första gången detta kunde ske var 2014, men då Regeringen Reinfeldt avgick på valnatten efter 2014 års val skedde ingen omröstning. Den första gången riksdagen röstade om detta var den 25 september 2018, efter 2018 års val. Riksdagen röstade då bort Regeringen Löfven I. (källa)
  6. En opinionsundersökning ska alltid avse en tydligt definierad population. I en undersökning om politiska sympatier består populationen ofta av de som är berättigade att rösta i riksdagsval, vid det tillfälle då opinionsundersökningen utförs. (källa)
  7. Avskaffande av den svenska monarkin skulle kräva en grundlagsändring, vilket alltså i praktiken skulle innebära två beslut i Riksdagen med riksdagsval där emellan. (källa)
  8. Riksdagsval kan syfta på. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.