Rikslikare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rikslikare, varianter, uttal och böjningar av rikslikare

Rikslikare synonym, annat ord för rikslikare, vad betyder rikslikare, förklaring, uttal och böjningar av rikslikare.

Vad betyder och hur uttalas rikslikare

Rikslikare uttalas riks|lik|are och är ett substantiv.

Ordformer av rikslikare

Singular

rikslikare
obestämd grundform
rikslikares
obestämd genitiv
rikslikaren
bestämd grundform
rikslikarens
bestämd genitiv

Plural

rikslikare
obestämd grundform
rikslikares
obestämd genitiv
rikslikarna
bestämd grundform
rikslikarnas
bestämd genitiv

Rikslikare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Rikslikare på Engelska

  • national standard

Hur används ordet rikslikare

  1. På 1600-talet reformerades det medeltida svenska måttsystemet. Måttreformen under 1600-talet definierade en våt tunna till 4 fjärdingar = 48 kannor = 125,630 4 liter. För den torra tunnan infördes i början av 1600-talet en ny rikslikare, den så kallade gamla stockholmstunnan (146,24 liter) och 1665 kom den "gamla" svenska tunnan (146,6 liter), konstruerad av Georg Stiernhielm. (källa)
  2. Man lät tillverka 43 kilogramprototyper, cylindrar bestående av 90% platina och 10% iridium. Valet av legering gjordes för att minimera risken för att massan förändras på grund av oxidation eller slitage. En av dessa cylindrar valdes att bli internationell kilogramprototyp, även kallad arkivkilogrammet eller Le Grand K, och de övriga blev nationella prototyper. Sverige fick på så vis Rikskilogrammet, K40, år 1889. Prototypen förvaras sedan 1976 vid RISE AB (tidigare namn SP Sveriges tekniska forskningsinstitut) i Borås. Denna nationella rikslikare används för att kontrollera andra likare, huvudnormaler, vilka i sin tur används för att kalibrera vågar. (källa)
  3. Existensen av så kallade rikslikare, det vill säga fastställda normmåttsatser för ett helt land, måste tidigt ha varit ett önskemål från både kung och kyrkans sida. Det var ju av intresse att både den världsliga som den andliga makten inte blev lurad på skatteintäkter. Under medeltiden kunde skatt betalas dels i varor, dels i mynt. I den svenska konungsbalken från medeltiden heter det att "en pundare, ett bisman och en spann skall ganga om allt riket". Det skall dock noteras att i denna bestämmelse begreppet "allt riket" endast avsåg städerna. Ärkebiskop Andreas Sunesen i Lund fastställde i början av 1200-talet för Skåne hur stora tiondeskäpporna skulle vara. I Danmark omtalas 1283 den järnmåttstock som kung Christoffer införde, troligtvis en metallikare för den själländska alnen vilken kungen hoppats skulle kunna gälla i hela riket. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.