Riksolycka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riksolycka, varianter, uttal och böjningar av riksolycka

Riksolycka synonym, annat ord för riksolycka, vad betyder riksolycka, förklaring, uttal och böjningar av riksolycka.

Vad betyder och hur uttalas riksolycka

Riksolycka uttalas riks|o|lycka och är ett substantiv.

Ordformer av riksolycka

Singular

riksolycka
obestämd grundform
riksolyckas
obestämd genitiv
riksolyckan
bestämd grundform
riksolyckans
bestämd genitiv

Plural

riksolyckor
obestämd grundform
riksolyckors
obestämd genitiv
riksolyckorna
bestämd grundform
riksolyckornas
bestämd genitiv

Riksolycka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet riksolycka

  1. Också Finland har en motsvarande allmän plikt, men formellt kallas den inte med namnet "totalförsvarsplikt" utan "skyldigheten att delta i fosterlandets försvar eller att bistå försvaret". Skyldigheten föreskrivs i § 127 av Finlands grundlag. Skyldigheten att försvara landet omfattar värnplikt, civiltjänstplikt, militär tjänstplikt för reservister i riksolyckor och under epidemier, skyldighet att delta i befolkningsskyddsutbildning och allmän arbetsplikt vid höjd beredskap. Också somliga ekonomiska skyldigheter som tjänar landets försvar kan motiveras med grundlagens § 127. (källa)
  2. Sinnesstämningen blev till slut sådan att man trodde kungen om allt möjligt ont. Hans belackare spred nu ryktet om att det var hans förre generaladjutant André Sicre som skjutit Karl XII, och att Sicre gjort det på dåvarande prins Fredriks befallning. Ilskan mot Fredrik I innebar en öppning för tronpretendenten Karl Fredrik av Holstein-Gottorp och Holsteinska partiet. Det var ett hårt slag för Fredrik och Ulrika Eleonora då ständerna medgav hertig Karl Fredrik rätt att kalla sig Kunglig höghet. Detta innebar nämligen ett erkännande av att hertigen räknades som medlem av svenska kungahuset. Med denna titel följde också förmånen av en årlig pension om 50 000 daler s. m. från Sverige. Kung Fredrik vädjade förgäves till den trohet som ständerna svurit honom och hans gemål, och Ulrika Eleonora protesterade mot att hennes undersåtar, såsom hon uttryckte sig, tänkte "sätta någon pretendent bredvid oss att oroa dem och oss med allehanda intriger". Hennes förklaring, att hon aldrig i livet skulle ge sitt samtycke till en sådan riksolycka, vann dock inget gehör. Holsteinska partiet, som stöddes av tsar Peter den Store, försökte också få hertigen förklarad svensk tronföljare, men ständerna gav endast ett obestämt löfte att ha honom i åtanke vid ett framtida kungaval. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.