Rivningshotad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rivningshotad, varianter, uttal och böjningar av rivningshotad

Rivningshotad synonym, annat ord för rivningshotad, vad betyder rivningshotad, förklaring, uttal och böjningar av rivningshotad.

Vad betyder och hur uttalas rivningshotad

Rivningshotad uttalas riv|nings|hot|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av rivningshotad

Böjning (i positiv) rivningshotad en ~ + subst. rivningshotat ett ~ + subst. rivningshotade den/det/de ~ + subst.

Rivningshotad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Rivningshotad på Engelska

  • planned for demolition

Hur används ordet rivningshotad

  1. I mitten på 1950-talet hade kyrkskolan fortfarande fyra klassrum, men byggnaden var nergången och rivningshotad. I en fastställd stadsplan från år 1955 hette det bland annat: "...detta vackra parklandskap som inom sig innesluter kyrkan och prästgården har i sitt nuvarande skick två skönhetsfläckar, nämligen Telegrafverkets hus och Gamla folkskolan vid Kommunalvägen. Ur helhetsbildens synpunkt vore det önskvärt att båda dessa byggnader i framtiden kunde rivas...". (källa)
  2. År 2010 flyttade Stockholms brandförsvar slutligen ut ur den gamla brandstationen och den var därefter rivningshotad. I ett planförslag för området från hösten 2012 föreslogs huvudbyggnaden bevaras, medan resterande del av omgivande område bebyggs med bostadshus. År 2017 beslöt Stockholms kommunfullmäktige att brandstationen, med en utbyggnad, ska bli en grundskola för omkring 1.000 elever. Den tidigare vagnhallen ska användas som aula. Den nya skolbyggnaden ska bli fem våningar hög. Inflyttning planeras till 2020. (källa)
  3. Kvarnen är den äldsta byggnaden i Hörby och idag inrymmer den en restaurang. När man på mitten av 1800-talet skulle bygga en väderkvarn i Hörby valde man en av de högst belägna platserna att placera den på. För att komma upp ytterligare började man med att bygga en två våningar hög stengrund. Ovanpå grunden placerades sedan en holländsk väderkvarn byggd i eke- och furutimmer med tak av dels asfaltspapp och dels spån. Kvarnen togs i bruk 1861. Kvarnen hade fyra par stenar, skal- och grynkvarn samt två siktar. Den drevs med vindkraft samt med lokomobil vilken hade en vertikal ångmaskin på sju hästkrafter. Lokomobilen fanns i ett trähus med spåntak. Strax efter midnatt 26 juli 1885 totalförstördes kvarnen i en brand men en ny holländsk väderkvarn byggdes på kvarngrunden. I april 1906 snurrade kvarnvingarna för sista gång och därefter monterades kvarnen ned och flyttades till Vollsjö. Köpingen köpte tomt och de övriga byggnaderna inklusive den två våningar höga stengrunden. En magasinsbyggnad revs och Prostgatan drogs fram till Slagtoftavägen. 1908 såldes kvarngrunden och en tredje våning av trä med sadeltak byggdes. 1912 elektrifierades kvarnen och inga vingar behövdes mer. 1918 byggde möllaren en magasinsbyggnad väster om kvarnen med en invändig förbindelse mellan magasinet och kvarnen. Över magasinbyggnadens ingång står O. Johansson och Co 1918. Mjölnaren Olof Johansson avled 1926 och sedan fortsatte sonen rörelsen fram till 1966 då kvarnen lades ner för gott. Byggnaden stod och förföll och var ett tag även rivningshotad innan den restaurerades. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.