Rosenbuske Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rosenbuske, varianter, uttal och böjningar av rosenbuske

Rosenbuske synonym, annat ord för rosenbuske, vad betyder rosenbuske, förklaring, uttal och böjningar av rosenbuske.

Vad betyder och hur uttalas rosenbuske

Rosenbuske uttalas ros|en|buske och är ett substantiv.

Ordformer av rosenbuske

Singular

rosenbuske
obestämd grundform
rosenbuskes
obestämd genitiv
rosenbusken
bestämd grundform
rosenbuskens
bestämd genitiv

Plural

rosenbuskar
obestämd grundform
rosenbuskars
obestämd genitiv
rosenbuskarna
bestämd grundform
rosenbuskarnas
bestämd genitiv

Rosenbuske är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet rosenbuske

  1. Den kan bli upp till 20 cm lång och leva i 20 år. Honorna är större än hanarna. Djuret har större och mindre koniska taggar över hela kroppen. Taggarna påminner i formen om rosenbuskens. På nacken har ödlan en knöl med två horn på. Djurets kropp är formad så att vatten som hamnar på kroppen rinner ner i små rännor till munnen. Ödlan är sandfärgad med vit undersida. Den kan ändra sig till mörkare färg om det till exempel är mörkare sand på något ställe. Den kan även blåsa upp sig så att den ser större ut. (källa)
  2. I Sverige är gallbildningar bildade av kvalster vanliga på slån, al och lind. Steklar angriper oftast ekar, viden och rosenbuskar. Myggor skapar oftast gallbildningar på lind, bok och poppel. (källa)
  3. Hon var dotter till folkskolläraren och klockaren Gustaf Wisén och hans hustru och gift med musikern Anders Jobs och mor till sju barn, Kerstin, Mait, Lisskulla, Lisbet, Peer, Gitt och Gocken Jobs. Hennes konst består av broderier på egenhändigt vävda tyger ofta med blomstermotiv. Fadern var omtalad för sin trädgård som var fylld av ovanliga blommor och fruktträd. Hans trädgård kom att betyda mycket för Elisabet Wisén-Jobs konst, liksom den ålderdomliga trädgården med rabatter och rosenbuskar som omgav Klockargården i Falun, där hon bodde 1907–1925 med sin make. (källa)
  4. Namnet Rosenlund (Rosselund 1714, Flora 1836) anses ha kommit från att det ska ha växt en stor mängd vilda rosenbuskar på platsen en gång i tiden, och ända fram på 1840-talet. Vid kvarteren kring Rosenlund finns flera lämningar av de gamla bastionerna. År 1874 byggdes Feskekôrka på Fisktorget, som ligger vid Rosenlundskanalens norra sida, men redan 1848 flyttades fiskhandeln hit från Lilla Torget (dåvarande Fisketorget, Fiske Torgett 1621) och därefter skedde mycket av Göteborgs fiskhandel här. (källa)
  5. Anläggningen är mycket avskärmad från omgivningen genom en tät växtlighet av träd och buskar i öster, vilket ger den en väldigt intim känsla. Längs trädgårdens norra sida löper en pergola, bevuxen av klätterväxter och strax norr om denna finns en mindre gräsyta. I söder ramas trädgården in av en nedsänkt del, innehållande en vattenspegel och kupolformade buskar, inramad av strikt tuktade breda taxushäckar. Själva trädgården utgörs av en central yta, med en oval gräsyta i norr, inramad av rabatter och lägre taxushäckar, samt fem kvadratiska rabatter som leder ner till den lägre delen. Väster och öster om den centrala platsen ligger olika mindre planteringar, inramade av taxushäckar, och mellan dessa högre vegetation i form av blomsterbuskar, till exempel praktmagnolia, och olika typer av träd. I rabatterna nedanför träden växer rosor och rosenbuskar. I flera av de olika planteringarna byts växtligheten ut efter säsong. (källa)
  6. De äldsta kända skisserna till en ny kyrka i Brevik är från 1921, utförda av arkitekten Lars Israel Wahlman. Nya förslag till kapell i Brevik presenterades 1924, var för sig av arkitekterna Martin Hedmark och John Åkerlund. Den senare, som var lidingöbo, omarbetade och utvecklade sitt förslag fram till de slutliga ritningarna år 1936. Den kyrka som uppfördes året därpå består av ett stort kyrkorum med rakt avslutat kor. Detta öppnar sig vid södra sidan mot en vinkelställd församlingssal. Klocktornet placerades vid kyrkans sydvästra hörn för att möjliggöra en utbyggnad mot väster. Platsen närmast söder om kyrkan, i direkt anslutning till församlingssalen och tornet, består av en stenskodd terrass med stenlagda gångar och gräsmatta kantad av rosenbuskar. Avsikten med denna var att skapa en plats för friluftsgudstjänster. 1955 gjordes en utbyggnad av församlingssalen mot söder och öster och hela kyrkan putsades om. 1970 skedde en väsentlig tillbyggnad av anläggningen utan att kyrkorummet förändrades. Direkt öster om kyrkan uppfördes en ny sakristia och skrudkammare. Hiss installerades och kyrkan fick handikappanpassade ingångar. Vid kyrkans nordvästra hörn tillkom ett väntrum. Öster om kyrkan uppfördes två längor med lokaler för bland annat kyrkans förskola. Arkitekt för tillbyggnaden var Lars Åkerlund, Lidingö. Breviks kyrka är ett tidigt och representativt exempel på den moderna funktionalismen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.