Ruinhög Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ruinhög, varianter, uttal och böjningar av ruinhög

Ruinhög synonym, annat ord för ruinhög, vad betyder ruinhög, förklaring, uttal och böjningar av ruinhög.

Vad betyder och hur uttalas ruinhög

Ruinhög uttalas ru|in|hög och är ett substantiv.

Ordformer av ruinhög

Singular

ruinhög
obestämd grundform
ruinhögs
obestämd genitiv
ruinhögen
bestämd grundform
ruinhögens
bestämd genitiv

Plural

ruinhögar
obestämd grundform
ruinhögars
obestämd genitiv
ruinhögarna
bestämd grundform
ruinhögarnas
bestämd genitiv

Ruinhög är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ruinhög

  1. Den amerikanske teologen Edward Robinson (1794–1863) var den förste att försöka placera platsen för Ai och han ansåg då att antingen ruinerna vid Et-tell eller Khirbet Haijah varit Ai. Detta baserade han på områdenas topografi och andra ortsnamn i området. Robinson föredrog Et-tell som Ai då Et-tell på arabiska har samma innebörd som Ai har på hebreiska (ruinhögen). Att Et-tell är Ai har till stor del accepterats av arkeologiska forskare och ruinerna anses idag vara den mest sannolika platsen för Ai. På 1920-talet e.Kr. inleddes utgrävningar av Et-tell med förhoppningen att bekräfta berättelsen i Josua och för att kunna tidsbestämma när den israelitiska erövringen av Ai skedde. Utgrävningarna fortsatte in på 1930-talet och visade att det hade funnits en befäst stad på platsen, dock mellan 3100 och 2400-talet f.Kr. Et-tell visade dock inga tecken på att ha varit bebodd under mellersta och sena bronsåldern vilket är den tid då Josua's erövring av Ai skall ha skett. Vissa forskare, till exempel den tyske teologen Martin Noth föreslog därmed att Ai aldrig erövrats av israeliterna och att berättelsen istället är en efterkonstruktion berättad av israeliterna för att förklara varför ruinen låg där. Att det sas att Josua var den som erövrade staden tros bero på att han för israeliterna var en känd krigarkung. Utgrävningarna visade att en mindre by uppförts på platsen under järnåldern men ingenting tydde på att den byn skall ha utsatts för anfall. (källa)
  2. Öster om kyrkan, på andra sidan landsvägen, finns ett försvarstorn, en så kallad kastal. Idag finns endast en ruinhög kvar, vilken är rund till formen och drygt två meter i diameter samt 2,2 meter hög. Kastalruinen är bevuxen med lövträd och ska enligt uppgift även ha använts som kalkugn. Det är inte ovanligt med kastaler invid gotländska kyrkor, den kanske bäst bevarade finns vid Gammelgarns kyrka. (källa)
  3. Tell (arabiska: tall, hög, kulle) är det inom arkeologin använda ordet för en jordtäckt ruinhög eller bosättningskulle. Detta motsvarar en förhöjning i det omgivande landskapet som uppstår genom upprepad bosättning, som Megiddo i norra Israel eller Erbil i Irakiska Kurdistan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.