Rundradiosändning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rundradiosändning, varianter, uttal och böjningar av rundradiosändning

Rundradiosändning synonym, annat ord för rundradiosändning, vad betyder rundradiosändning, förklaring, uttal och böjningar av rundradiosändning.

Vad betyder och hur uttalas rundradiosändning

Rundradiosändning uttalas rund|radio|sänd|ning och är ett substantiv.

Ordformer av rundradiosändning

Singular

rundradiosändning
obestämd grundform
rundradiosändnings
obestämd genitiv
rundradiosändningen
bestämd grundform
rundradiosändningens
bestämd genitiv

Plural

rundradiosändningar
obestämd grundform
rundradiosändningars
obestämd genitiv
rundradiosändningarna
bestämd grundform
rundradiosändningarnas
bestämd genitiv

Rundradiosändning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet rundradiosändning

  1. Rundradion i kommersiell form är en amerikansk idé från 1920 då Westinghouse Corporation började sina försökssändningar i Pittsburgh. I USA fanns vid denna tid i princip inga restriktioner för att sätta upp sändar- eller mottagarstationer, och det fanns redan ett relativt stort antal amerikanska radioamatörer vid denna tid. Men diskussionen om rundradio som ett alternativ till punkt-till-punkt-kommunikation var mycket levande i bl a Tyskland. Rundradioverksamheten spreds mycket snabbt i USA, och i slutet av 1922 fanns mer än 500 stationer för rundradio samt ungefär 1,5 miljoner mottagare (ca 2 % av befolkningen). I Frankrike inleddes rundradiosändningar 1921, i England började Marconibolaget sina första rundradiosändningar 1922 och i Sverige startade Svenska radio AB sina sändningar 1923. Radion blev snabbt ett massmedium, på grund av sin snabbhet och lättillgänglighet. Antalet program var i början begränsat, med sändningar enbart på vissa dagar, och en enda kanal. Senare kom flera kanaler och längre sändningstider. I Sverige var det inte förrän Fotbolls-VM 1958 som antalet tv-apparater kunde tävla med antalet radioapparater. Då spådde många att radion skulle bli en antikvitet, eftersom allt fler fick tillgång till rörliga bilder hemma, men bruket av radio har fortsatt. I Sverige fick Sveriges Radio närmast monopol på sändningsrätter, och i början av 1960-talet blev det därför stort rabalder om de första svenska kommersiella radiokanalerna, Skånes Radio Mercur (som sedermera döptes om till Radio Syd) och Radio Nord, började sända illegalt från fartyg på internationellt vatten. År 1993 blev det tillåtet med reklam i svensk radio. Närradiostationerna var först ut. Kommersiella lokalradiotillstånd aktionerades ut, och 1994 fick Sverige fler reklamradiostationer, såsom Rix FM, NRJ och Mix Megapol, sina sändningstillstånd. (källa)
  2. När det gäller rundradiotjänsten avser man med långvåg frekvensbandet 153–279 kHz. Sedan Motala långvågsstation stängde 1991 finns inga reguljära svenska rundradiosändningar på långvåg. (källa)
  3. Motala långvåg är ett samlingsnamn för de två radiostationer med rundradiosändningar på långvåg, som fanns i Motala och Orlunda. Den äldre stationen ligger vid Radiovägen 1 i Motala och uppfördes 1927. Den var i tjänst fram till 1962 och är idag ett museum. (källa)
  4. I England började Marconibolaget sina första rundradiosändningar 1922. SRA grundades 1919 med LM Ericsson, AGA och ASEA bland delägarna. För att få tillgång till internationell kompetens inbjöds även Marconi som delägare med 43 procent. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.