Rundresa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rundresa, varianter, uttal och böjningar av rundresa

Rundresa synonym, annat ord för rundresa, vad betyder rundresa, förklaring, uttal och böjningar av rundresa.

Synonym till rundresa

Vad betyder och hur uttalas rundresa

Rundresa uttalas rund|resa och är ett substantiv.

Ordformer av rundresa

Singular

rundresa
obestämd grundform
rundresas
obestämd genitiv
rundresan
bestämd grundform
rundresans
bestämd genitiv

Plural

rundresor
obestämd grundform
rundresors
obestämd genitiv
rundresorna
bestämd grundform
rundresornas
bestämd genitiv

Rundresa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet rundresa

  1. Även efter valkungadömets avskaffande genomfördes eriksgator av bland andra Karl XI, Fredrik I, Adolf Fredrik och Gustav III. I modern tid har begreppet använts för kungliga rundresor i landet som Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf har gjort. (källa)
  2. Rundtur kan även syfta på en längre färd, omfattande en eller flera dagar, alternativt själva färdvägen. Detta kan då jämföras med ordet turné ('rundresa'), båda orden har rötter i franskans tour ('vändning', 'vända'). Samma ursprung har även ordet turism. (källa)
  3. På sin rundresa från Berlin över Dresden och Mainz till München gick von Schlippenbach emellertid långt utöver sin instruktion, utbredde sig i storpolitiska kannstöperier och sökte utan framgång drag Sachsen och Bayern från deras förbindelser med Österrike. Hans uttalanden i Berlin till kurfursten Fredrik Vilhelm i september 1654 har uppfattats som bevis för att Karl Gustav redan vid tronbestigningen varit besluten för ett stort erövringskrig mot Polen till fullbordande av Sveriges "östersjövälde", men dessa uttalanden strider mot hans instruktion och har inte den betydelse för det polska krigets tillkomsthistoria, som tillmätts dem. von Schlippenbach blev också desavouerad av kungen, fastän denne ej tycks ha fått full kunskap om hans egenmäktighet. Först med sensommaren 1655, sedan kriget brutit ut, fick han åter användning i diplomatiska värv, vid underhandlingar med Brandenburg, och i dessa synes han så småningom ha återförvärvat kungens förtroende. Han deltog sålunda i det diplomatiska arbete, som ledde till de viktiga fördragen mellan Karl Gustav och kurfursten 1656, fick, när kungen bröt upp mot Danmark 1657, kvarstanna för att söka fasthålla den vacklande kurfursten vid förbundet med Sverige och betroddes även med att söka anknyta fredsunderhandlingar med Polen. Lönen för detta arbete blef utnämning till president i Krigskollegium och inkallelse i riksrådet, 1657. (källa)
  4. Gustaf Adolf besökte år 1619 Berlin inkognito med sin svåger pfalzgreven Johan Kasimir. Han fick träffa Maria Eleonora och hennes systrar, som då alla var för äktenskapet, men hennes mor och bror sade fortfarande nej. Gustav Adolf gjorde sedan en rundresa i Tyskland. Vid hans återkomst till Berlin i juni 1620 hade Maria Eleonoras mor Anna ändrat åsikt. Orsaken är okänd, men det antyddes att hon ville provocera Sigismund av Polen att ge Preussen till hennes yngre son i stället och att hon ogillade Georg Vilhelms polskvänlighet. Själv uppgav Anna att hon lät sig påverkas av Gustav Adolfs och Maria Eleonoras kärlek. Anna ska ha blivit charmerad av Gustav Adolf, och när Georg Wilhelm protesterade sände hon Maria Eleonora utom räckhåll för honom till Braunschweig. Axel Oxenstierna, som på hösten hade kommit till Berlin i spetsen för en stor beskickning, skulle enligt planen utan vidare föra prinsessan över till Sverige i sin moders sällskap. (källa)
  5. Pausanias besökte under sina resor den tidens viktigaste kulturländer (Grekland, Mindre Asien, Syrien, Egypten, Libyen och Italien) och har efterlämnat en i tio böcker avfattad resebeskrivning eller resehandbok med titeln Periegesis tes Hellados (Rundresa i Grekland, latin Descriptio Græciæ), tydligen avsedd att tjäna till vägledning för andra turister. Han var en from och religiös man med orubbad tro på den gamla gudalärans sanning. Huvudföremål för hans reseintresse är helgedomarna och de i dem eller deras omgivning befintliga konstverken. Han redogör omständligt för deras ursprung, betydelse och med dem förknippade myter och låter saga och legend gälla som verklighet. En del av innehållet tycks vara avskrivet efter äldre arbeten av samma slag. Hans ärlighet och sanningskärlek kan inte betvivlas. Hans uppfattning är dock ytlig och bristfällig, framställningen ofta oklar och förvirrad, stilen saftlös, tröttande och föga korrekt. Med alla dessa fel är dock hans arbete en oskattbar källa för vår kunskap om det forna Greklands religion, konsthistoria och topografi. (källa)
  6. Rekolid var ett företag som bildades 1947 av journalisten Erik Wästberg som ett företag för ljuskopiering. På en rundresa i USA 1948 sammanträdde Erik Wästberg med mormonkyrkan i Salt Lake City och kom överens med dem att mikrofilma alla svenska kyrkböcker. Mormonerna har en omfattande släktforskning eftersom de i efterhand döper släkt och då menar att de ses i samma himmelrike. (källa)
  7. Åren 1908-09 företog han med 15 europeiska och amerikanska forskare en rundresa genom Frankrike och Italien för att få sin metod prövad och underkastad allsidig diskussion, och 1912 ledde han den stora exkursion tvärs över Nordamerikas fastland, som American Geographical Society anordnade för 42 europeiska geografer. Han besökte även Sydafrika (1905) och Australien (1914) liksom Stilla havet (för studium av korallrev). (källa)
  8. 31 januari - USA:s vicepresident George H. W. Bush anländer till Västberlin då han inleder en rundresa i Europa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.